top of page

Alles anders op school: 5 tips

Alles gaat anders op school... Of je kind nu net gestart is op de basisschool of al enige tijd in de kleuterklas zit, met de nieuwe maatregelen is het voor iedereen even wennen. Ook voor ouders! Wat kan je, samen met de leerkracht, doen om het zo goed mogelijk te laten verlopen?

1. Samen op afstand De grootste verandering is misschien wel dat we als ouders niet meer mee de school in gaan. Je kind moet buiten worden 'afgeleverd'. Het is natuurlijk fijn als dat met een kus en zwaaien geregeld is maar dat geldt niet voor ieder kind. Wat ik als erg fijn ervaar is dat onze juffen bij het hek staan, dus direct op de plek waar je als ouder je kind brengt. Zo is de afstand niet al te groot en als het even niet lukt met het afscheid pakt de juf het direct van je over. Zo hoeven kinderen ook niet alleen naar de deur of klas te lopen en kan je zelf het afscheid 'kort' houden.

2. Vraag tips aan ouders Waarschijnlijk heb je wel 'ervaringsdeskundigen' in je vriendenkring of familie. Vraag hen hoe ze het regelen nu alles anders gaat op school. Hoe houden zij contact met de leerkracht? Of bespreek samen mogelijkheden en deel jouw idee met de juf of meester.

3. Praat met je kind Vertel je kind over hoe het nu op school gaat. Vertel wat ze moeten doen met de rugtas, broodtrommels, jassen als je kind binnenkomt. Of hoe het afscheid buiten gaat. Vraag ook welke werkjes of taakjes je kind heeft gedaan. Wie zijn of haar vriendjes zijn en wat je kind het leukste vindt in de klas. Is voor jou als ouder ook alles nieuw? Vraag een startgesprek (op afstand) aan.

4. Andere kinderen leren kennen Meestal zijn kinderen de eerste weken behoorlijk vermoeid na die lange schooldagen. Maar, de speelafspraakjes zullen ook snel gepland gaan worden. 'Mama, mag ik met Lot spelen?!' 'Mam, van de moeder van Tim mogen we spelen!'. Je gaat het vast regelmatig horen. Een mooi moment om ook de kinderen (en ouders) uit de klas beter te leren kennen.

5. Niet vergeten te lezen De leerkrachten communiceren meestal via de mail, ouderapp en/of nieuwsbrief. Uiteraard was het al belangrijk om dit te lezen maar nu nog een beetje extra. Aangezien er minder momenten zijn dat je de juf kunt aanspreken, blijf je op de hoogte via de digitale communicatie. Minder persoonlijk maar het is ook een gekke tijd!

Benieuwd: heb jij nog meer tips? Laat het ons weten door een bericht achter te laten op social media.

Recent Posts
Archive
bottom of page