top of page

Zo zorg je voor jezelf, ook in coronatijd!

Zelfzorg, het woord zegt het al: zorgen voor jezelf kan alleen jij doen. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Tweelingmama sprak de Tweelingcoach en zij vertelt hoe je voor jezelf kunt blijft zorgen in de tropenjaren met (jonge) kinderen.We kennen het allemaal wel. Zoveel ballen hoog te houden. Je hebt je werk, de kinderen, het huishouden, je relatie, vrienden en familie en oh ja, je wilt eigenlijk ook nog wat tijd voor jezelf. Maar die tijd voor jezelf, die komt er vaak niet van. Terwijl die tijd zo belangrijk is! Ze zeggen in een vliegtuig niet voor niks: zet eerst zelf je zuurstofmasker op en daarna pas bij jouw kinderen.

Wat is het toch dat we onszelf altijd op de laatste plek zetten? We weten het namelijk wel: als je goed voor jezelf zorgt, kan je ook goed voor de anderen zorgen. En toch vergeten we dit in de hectiek van de dag. Of we doen het niet omdat we ons schuldig voelen wanneer we ons even alleen terugtrekken of iets met vriendinnen gaan doen.


Ik deed een klein onderzoekje onder mijn volgers op Instagram, dit zijn voornamelijk tweelingmama’s. Ik vroeg of zij voldoende tijd voor zichzelf namen. Nou ik kan je zeggen, de uitslag was schokkend! Maar liefst 90% gaf aan dit veel te weinig te doen! Lieve mama’s, dit is jullie wake-up call! Op deze manier gaan we natuurlijk nooit in rust & balans alle ballen hoog houden. Dus wat gaan we daar aan doen?


JUIST! Nu jouw agenda pakken en deze week een dagdeel vrij plannen voor jezelf, met eventueel hulp van een ander. En volgende week ook weer. En de week daarna weer. Om gewoon te doen waar je op dat moment zin in hebt. Lekker in een warm bad, een grote wandeling maken, met vriendinnen afspreken of gewoon met een kop thee een boek lezen… Moet jij eens zien hoe fijn en opgeladen jij je daarna voelt en hoeveel meer positieve energie je jouw gezin kan geven.


En laat jouw agenda absoluut geen vrij dagdeel toe? Lees dan zeker nog even verder. Ik heb het al eens gedeeld in Tweelingmama Magazine maar mooi om dit verhaal nog een keer te vertellen... Een tijdje terug kwam ik een verhaal tegen van een leraar die zijn klas uitlegde hoe je dingen op prioriteit indeelt in je leven. De leraar nam een grote pot, golfballen, steentjes en zand. De pot staat voor het leven. Allereerst stopte hij de golfballen in de pot. Deze golfballen staan voor alle belangrijke dingen in het leven, zoals jezelf en jouw gezondheid, jouw kinderen, relatie en je grootste passies. De pot zit dan al aardig vol. Vervolgens gooide hij de steentjes in de pot. Deze vulden de open gaten. De steentjes zijn alle andere belangrijke dingen. Jouw huis, jouw baan, etc. Toen kwam het zand erbij en het zand vulde alle laatste beetjes ruimte op. Het zand staat voor de kleine, minst belangrijke dingen in het leven. Vaak zijn dit de dingen waarvan je denkt dat ze moeten gebeuren, maar die prima een keer overgeslagen of uitgesteld kunnen worden, zoals een wasje draaien of maar blijven scrollen op social media.


Wanneer je de pot in deze volgorde vult, de belangrijkste dingen eerst, de onbelangrijke dingen als laatste, dan past alles in je pot. Maar begin je de pot eerst te vullen met het zand, dan passen de golfballen er niet meer bij. En helaas is de realiteit vaak dat we veel van onze tijd gebruiken voor het zand. Hierdoor lopen we achter de feiten aan en lijkt het alsof we te weinig uren in één dag hebben. Maar draai je het om, dan is je leven gevuld met alle dingen waar je gelukkig van wordt en waar je voldoening uithaalt. Begin dus met de golfballen.


Schrijf eens op welke activiteiten golfballen, steentjes en zand zijn. Vul je leven (oftewel je agenda) eerst met de golfballen. En zie tijd voor jezelf echt als een golfbal. Maak hierbij minstens één keer per week ruimte voor me-time. Vervolgens plan je de steentjes en als laatste het zand, als dat al gepland moet worden. En misschien kan je sommige zandkorrels er helemaal uitlaten. Misschien houd je dan wel ruimte over voor een paar extra steentjes of misschien wel voor een golfbal.

En ja, ik weet dat er dan altijd een licht schuldgevoel is tegenover al die andere dingen die je zou moeten doen, tegenover de kinderen, maar dat gevoel negeren we gewoon even. We gaan gewoon volle bak genieten van deze rust en van deze me-time.


Kan jij wel een stok achter de deur gebruiken? Stuur me dan even een DM op Instagram (@detweelingcoach). Dan zorg ik ervoor dat jij die me-time ook echt gaat pakken! En wil je nog meer tips over dit onderwerp?


Luister dan zeker episode 3 van de Tweeling Podcast! Hier vertel ik jou meer over tijd voor jezelf en het belang daarvan.

Ieder seizoen een column van de Tweelingcoach lezen? Meld je gratis aan voor Tweelingmama Magazine!


Comments


Recent Posts
Archive
bottom of page