top of page

Zo belangrijk is verlof

Zwanger van een tweeling. Iedereen ervaart het op haar eigen manier. Misschien is het zwaar, ben je misselijk, moe of moet je noodgedwongen veel liggen. Misschien voel je je goed en heb je het gevoel dat je de hele wereld aankan, dan is het verleidelijk om door te gaan. Maar... twee kindjes in je buik vraagt meer van je lijf en van je energie. Daarom is verlof juist zo belangrijk.

Het totale verlof bij een tweeling- of meerlingzwangerschap is 20 weken. Je krijgt 10 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof. Wendy: 'Het aantal weken verlof is in 2018 aangepast voor aanstaande tweelingmoeders. Ik ben in 2014 bevallen van onze dochters en had toen recht op een verlof van totaal 16 weken. Ik weet nog goed dat ik bij 29 weken zwangerschap zo vermoeid was. Ik kon niets anders doen dan rust pakken, dus ben ik volledig met verlof gaan. Ik vond dat heel moeilijk, het voelde alsof ik faalde. Terugkijkend denk ik: mijn lijf gaf duidelijke signalen aan en het was keihard nodig om te kunnen focussen op mezelf en onze twee kleine baby's en mezelf in alle rust voor te bereiden op de geboorte, de bevalling en de eerste weken daarna. Luister dus naar je eigen lichaam.'


Zeker als je in verwachting bent van je eerste kindjes, is nog zoveel nieuw en onzeker. Wendy: 'Ik had echt geen idee wat mij te wachten stond. Ik had te weinig energie om boeken te lezen, op het internet te speuren (er was toen ook nog veel minder te vinden over tweelingen) maar ik kon wel mijn vragen stellen aan de gynaecoloog. Aan het begin had ik in het ziekenhuis steeds iemand anders tegenover mij, wat ik vervelend vond. Ik had het gevoel dat ik mijn verhaal elke keer opnieuw moest vertellen. Na een aantal maanden heb ik dat aangegeven en vanaf dat moment zag ik vaak dezelfde gynaecoloog. Hierdoor ontstond er een band en durfde ik ook meer te delen.'


Afbouwen werkuren Deze zelfde gynaecoloog waarschuwde haar ook dat ze echt rustiger aan moest doen. 'Ik werkte eerst 36 uur, dat werd bij 16 weken zwangerschap al minder uren en bij 29 weken ben ik op advies gestopt. Achteraf gezien dus de enige juiste beslissing, maar het voelde niet zo. Totdat ik met 33 weken opgenomen werd in het ziekenhuis en vijf dagen later Maud en Femm geboren zijn. Toen besefte ik: gelukkig heb ik toch nog 4 weken zwangerschapsverlof gehad.'


Jouw omgeving Ben je zwanger en heb je al een kind of meerdere kinderen rondlopen? Kijk of je voldoende opvang kan regelen binnen je netwerk zodat ook jij de laatste weken je rust kunt pakken. Vraag dus hulp aan jouw liefdevolle omgeving.


留言


Recent Posts
Archive
bottom of page