top of page

Samen tegen vroeggeboorte

Dinsdagavond... de bel gaat. Het is al schemerig als er een spontane jongen voor de deur staat met een roze loper van 1,5 meter. 'Ik houd natuurlijk afstand en daarom heb ik deze roze loper voor je uitgelegd.' Ik ben blij verrast en lees snel wat erop staat: Samen tegen vroeggeboorte en ik zie Strong Babies staan. Het raakt mij direct. Zeker op het moment dat hij vraagt: 'Ik weet niet of u (tsja, dat gaat tegenwoordig zo dat ze u tegen je zeggen...) kinderen hebt?' Ja, die heb ik. 'Twee kinderen, allebei te vroeg en dysmatuur geboren.' Het is eruit voor ik er erg in heb. Normaal gesproken ben ik nooit direct zo open als iemand voor de deur staat maar ik voel dat ik hier iets mee moet. De jongen is oprecht geinteresseerd en stelt een aantal vriendelijke vragen. Ik vertel hem dat zijn verhaal mij natuurlijk raakt: in Nederland overlijden twee baby's per dag door vroeggeboorte en 10 baby's per dag ondervinden blijvende gevolgen. Het is de grootste doodsoorzaak bij kinderen. Ik beloof hem de website te bekijken zodat ik weet of ik hier iets mee wil & kan en dat doe ik dus ook. Ik besluit dit initiatief hier te delen.


Vroeggeboorte is, helaas, een terugkerend thema bij Tweelingmama. Volgens een poll van My little Dutch Diary onder duizend tweelingmoeders, wordt meer dan zestig procent van de tweelingen prematuur geboren. Vaak zijn deze te vroeg geboren baby's ook nog licht voor de termijn of zelfs dysmatuur (veel te klein voor de termijn). Op een poll van Tweelingmama op Instagram reageerden 135 ouders en daarvan geeft 71% aan dat hun tweeling te vroeg is geboren.