top of page

Een tweeling in huis: eerlijk zullen we alles delen?

Herken je de vragen: zullen we ze dan allebei die barbiepop geven? Anders komt er weer zoveel gedoe. En: ik weet zeker dat we weer ruzie krijgen om die auto, zullen we er maar twee meenemen? Eerlijk zullen we alles delen, ik een beetje meer dan jij... Die strijd, die kennen we (vast) wel als tweelingouders. En ja, we weten het echt wel dat niet alles hetzelfde hoeft te zijn maar wat blijkt dit in de praktijk soms lastig te zijn. Een aantal tips van Tweelingmama:


  1. Verschillende verjaardagslijstjes Is jouw tweeling bijna jarig? Laat ze meedenken met hun verjaardagslijstje maar doe dit bijvoorbeeld 1 op 1. Zo hebben ze even tijd met jou alleen en kunnen ze echt hun eigen wensen delen. Wat vind je kind leuk? Als ouder kan je dit wensenlijstje uiteraard aanvullen/sturen. Bespreek daarna ook dat ze ieder hun eigen lijstje hebben en dus ook hun eigen cadeaus krijgen.

  2. Uitje met 1 kind Hebben jouw kinderen verschillende interesses? Leuk om 1 op 1 iets te organiseren. Houd het ene kind bijvoorbeeld van paarden, dan kan je een dagje plannen om samen naar een manege te gaan. Je andere kind doet het liever wat rustiger aan? Ga samen naar een leuke film.

  3. Niet alles tegelijk Heb je die leuke film gepland met je ene kind, dan heb je misschien het gevoel dat je diezelfde week ook naar de manege moet gaan met je andere kind. Hoeft niet! Leg ze uit wat het plan is, en dat de ander ook zeker binnenkort met jou een dagje uit gaat.

  4. Ieder een eigen plan Doet jouw tweeling (bijna) alles samen maar heeft het juist ook behoefte aan ruimte? Vaak lukt het ze zelf niet om die ruimte te creëren. Ze zijn 'tegelijk' geboren en meestal veel samen, maar dat betekent natuurlijk niet dat ze hetzelfde pad hoeven te volgen. Als ouder kan je ze dus helpen om een eigen plan te ontwikkelen en dit apart met ze te bespreken (want zodra ze bij elkaar zitten, willen ze toch sneller hetzelfde of twijfelen ze misschien over hun eigen gedachten en wensen). Dit kan over van alles gaan en van alles zijn. Gaat het ene kind graag logeren en is de ander liever thuis, dat mag. Wil de ene graag kort haar en de ander niet, prima. Of: is je ene kind een ochtendmens en wordt de ander juist actief in de avond? Laat je 'avondkind' bijvoorbeeld nog even een extra boekje lezen of nog even spelen op zijn of haar kamer. Stimuleer de verschillen.

  5. Ieder een eigen (kleding)kast en speelruimte Slapen jouw kinderen samen op een kamer; wellicht vinden ze het fijn om ieder een eigen speelhoek/ruimte te hebben. Ook is het prettig om als tweeling je eigen spullen te hebben. Zo helpt het als ze ieder hun eigen kleding en spullen heeft.


Benieuwd naar meer tips en inspiratie? Meld je gratis aan voor Tweelingmama Magazine, het digitale blad voor iedere tweelingouder!


Tweeling: alles zullen we eerlijk delen
Maud en Femm


Comments


Recent Posts
Archive
bottom of page