top of page

Tweelingkraamtijd in quarantaine? Je staat er niet langer alleen voor

Wat moet dat pittig zijn: net bevallen van een tweeling en dan mag er niemand komen helpen. Gelukkig is er nu goed nieuws voor alle pas bevallen tweelingmoeders!

Toen ik net bevallen was van twee baby’s, nu vijf jaar geleden, wist ik me eerlijk gezegd geen raad. Twee piepkleine baby’tjes die heel veel huilden, de hele dag in de weer met flesjes en de borst en zelf ook nog een moeizaam herstel. En dan was mijn man ook nog eens net aan een nieuwe baan begonnen… Zonder de hulp van mijn kordate schoonmoeder van in de zeventig had ik het niet gered. Zij sliep heel veel nachtjes op de bank, hielp me met de nachtvoedingen en paste af en toe een paar uurtjes op zodat wij even konden bijkomen.

Voor tweelingmoeders die nu bevallen, is dat wel anders, sinds er in Nederland corona heerst. Heb je (schoon)ouders die in de risicogroep vallen, dan zul je hen waarschijnlijk niet laten oppassen. En zijn je baby’s net als die van mij prematuur of dysmatuur geboren, dan laat je waarschijnlijk helemáál niemand binnen. Want pasgeboren baby’s zijn kwetsbaar, en prematuren al helemaal.

Gratis hulplijn voor aanstaande en onlangs bevallen tweelingmoeders

Sinds ik met vallen en opstaan heb geleerd wat het is om tweelingmoeder te zijn, probeer ik andere tweelingmoeders te helpen. Door mijn tweelingboek O jee, het zijn er twee te schrijven, waarin alles staat wat ik zelf graag had willen weten vóór ik een tweeling kreeg, en tevens een steun in de rug van moeders die al een tweeling hebben. Maar nu veel tweelingmoeders hun kraamtijd in quarantaine doorbrengen, had ik het gevoel dat ik nóg iets wilde doen. Daarom startte ik samen met tweelingdeskundige Coks Feenstra een gratis hulpdienst voor aanstaande en onlangs bevallen tweelingmoeders. Zij kunnen het formulier op mijn tweelingblog invullen en worden door een van ons teruggebeld. Als je liever terug gemaild wilt worden in plaats van gebeld, omdat je te druk bent om de telefoon op te nemen, kan dat ook. Coks en ik geven passend advies over bijvoorbeeld je tweelingbevalling, huilende baby’s of voedingen en bieden graag een luisterend oor.

Ben je zelf niet zwanger of onlangs bevallen? Vertel mede tweelingmoeders die het nodig hebben dan over deze gratis hulpdienst. Je kunt dit initiatief ook steunen door een boek van ons te kopen: O jee het zijn er twee van mij, Janneke, en/of Het grote tweelingenboek van Coks. Hopelijk kunnen we op deze manier samen de kraamtijd van tweelingmoeders in coronatijd verlichten!

Tweelingmama Magazine Lees in Tweelingmama Magazine het verhaal van vier vrouwen die zwanger zijn van een tweeling. Hoe ervaren zij hun zwangerschap in deze coronatijd?

Recent Posts
Archive
bottom of page