top of page

9x Twinlifesavers

Tijdens de zwangerschap kreeg ik vaak de reactie: ‘Een tweeling, oh meid, dan krijgen jullie het druk’. Ik lachte vaak wat schaapachtig en dacht dan, ‘ja, dat zal wel.’ Ik had echt geen idee wat ons te wachten stond. Daarnaast maakte de hormonen, het slaapgebrek en de zwangerschapsdementie die eerste periode niet gemakkelijker. Er waren een aantal dingen die ons door die drukke eerste maanden heen hebben geholpen.

Spenen

De eerste keer dat de tweeling tegelijk huilden kreeg ik samen met mijn moeder, die er was om te helpen, de slappe lach. We stonden samen te kijken naar twee brullende baby's, het was overweldigend en komisch tegelijk. De tweede keer dat het gebeurde was ik alleen, omdat manlief op zee aan het werk was. Toen was het iets minder grappig en heb ik per direct twee spenen besteld. Lang leve internet en webshops. De spenen hebben de nachten, de huiluurtjes en de krampjes een stuk dragelijker gemaakt. Aan de spenen die wij hadden zat een klein knuffeltje vast waardoor ze die konden vastpakken en geschikt voor pre- en/of dysmaturen, een fijne bijkomstigheid.

En dan komt dat dingetje van het afleren van de speenverslaving. Dit ging, verrassend genoeg, vrij makkelijk. Ruim twee jaar later, na een bezoekje aan de tandarts hebben ze ‘s middags de spenen ingeleverd in ruil voor een stuiterbal. Ik had de tandarts van te voren ingelicht en die heeft toen een 'preekje' tegen hen gehouden. Ze hebben het er nog wel eens over. De tanden van zoonlief hadden door de speen een bijzondere halve maan vorm aangenomen, maar na een paar maanden stonden ze gelukkig weer in een natuurlijke stand.

Maxi-cosi Easy fix

Het moment dat ik voor het eerst alleen op pad ging met de auto werd ik me ervan bewust wat een gedoe dat eigenlijk was. Wij hebben het geluk dat we een parkeerplek achter ons huis hebben, maar je ontkomt er niet aan om één van de twee alleen in de auto of het huis achter te laten als je de ander weg brengt. Die luiertas, mijn eigen spullen en twee Maxi-cosi's maakten het een ware work-out. Onze tweede life saver was de Maxi-cosi Easy fix. Dat zijn van die dingen waar je de Maxi cosi heel eenvoudig in klikt. Het scheelt dubbel gedoe met een gordel. Aangekomen bij de supermarkt realiseerde ik me dat een Maxi- cosi best veel plek in neemt in een winkelwagen. Er zijn supermarkten die een tweelingwinkelwagen hebben staan. Daar kun je twee baby's in een zitje in kwijt. De supermarkt waar wij onze boodschappen doen heeft deze niet. Maar voor degene die de uitdaging uit gaan, er past een Maxi- cosi op het bierkrattenrekje. Je moet alleen niet teveel boodschappen meenemen... Je boodschappen laten bezorgen of met de kinderwagen naar de winkel is toch net iets praktischer.

Voedingskussens

Wat nog meer onmisbaar was in de babytijd waren twee voedingskussens. Van onze geweldige kinderfysiotherapeute kregen we de tip er een aankleedkussenhoes omheen te doen. Zo werd het een nestje dat goed hielp tegen de voorkeurshouding. Ze lagen er heerlijk in en ik kon zo makkelijk twee flessen tegelijk geven. Ik gebruikte ze ook voor de nachtvoedingen als mijn man weg was voor zijn werk. En aangezien ik een enorme koukleum ben en er enorm tegenop zag om midden in de nacht flessen te moeten maken in de keuken beneden, hebben we een thermosfles aangeschaft en een extra set flessen. Die gingen mee naar boven, samen met de poedertorentjes. Zo konden we vanuit ons warme bed de flessen maken.

Huishoudster

Voor de geboorte draaide ik mijn hand er niet voor om een beetje af te stoffen of de was bij te houden. Na de geboorte leek het huishoudschema samen met mijn geheugen achter te zijn gebleven in het ziekenhuis. Gelukkig hadden we tijdens de zwangerschap een schoonmaakster gevonden, onze reddende engel.

Waszakje voor sokken

Mocht je wasmachine het nu begeven na de geboorte van je tweeling, schaf er dan meteen eentje aan voor 9 kg was. Wij draaien sindsdien echt minder wassen. En over de was gesproken, je kent ze wel, die schattige kleine sokjes die je op onverklaarbare wijze kwijt raakt in de wasmachine. Mijn tip; hang een waszakje in je wasmand en leer jezelf aan dat je de vieze sokken direct in het waszakje stopt. Dan heb je alles bij elkaar en stop je de hele bups zo in een tweede waszakje. Ik heb deze oplossing pas later ontdekt en ben nog steeds op zoek naar een stuk of 23 eenlingsokjes.