top of page

Leven in Vietnam: blijven of teruggaan?

Marcella blogt iedere zes weken over haar leven in Vietnam samen met haar partner en tweeling. Vandaag haar laatste blog: blijven ze in Vietnam of gaan ze terug naar Nederland?

De vraag of we langer wilden blijven, zette ons opnieuw aan het denken. Colin en Scott vinden het geweldig in Vietnam. Ze hebben vriendjes, een leuke school, leren Nederlands en voelen zich in Hanoi erg gelukkig. Vietnam is echt hun ‘thuis’ geworden maar geldt dit ook voor Jochen en mij? Hebben we het na drie jaar nog steeds naar onze zin? Hoe vindt Jochen zijn werk? En nog een belangrijke vraag: ‘Als we langer blijven, hoe zullen de aanpassingen dan zijn als we ons weer vestigen in Nederland voor de jongens?’ De jongens zouden dat extra jaar naar groep twee gaan. Hoe zal de overgang dan zijn naar (waarschijnlijk) groep drie? De meest gesproken taal door Colin en Scott is immers Engels. Dit waren slechts enkele van de vele vragen die door ons hoofd spookten. Er moest een beslissing genomen worden. De beslissing werd ‘JA!’. Een jaar extra was te doen, maar daarna is wel echt het plan om terug naar Nederland te gaan… En zo gebeurde het, dat we nog wat langer in Vietnam bleven. We hebben besloten dat we in de zomer van 2020 definitief weer terug komen naar Nederland.

Juf en mama De jongens begonnen met een nieuw schooljaar waarin ze starten met letters en cijfers (het systeem is hier iets anders dan op de Nederlandse scholen). Colin en Scott spreken goed Engels en thuis spreken we juist zoveel mogelijk Nederlands. We merken dat de jongens de zinnen vanuit het Engels letterlijk vertellen naar het Nederlands. Hierdoor is de zinsopbouw bijzonder om te horen! Met veel praten (dat is voor mij niet zo moeilijk!), spelletjes, liedjes, lezen en soms een filmpje proberen we de jongens zoveel mogelijk voor te bereiden op de Nederlandse taal.

Ook gaan ze 1 keer per week naar de Nederlandse school (‘de Blauwe Lotus’). Sinds 1 jaar ben ik hier zelf ook werkzaam als klassen-assistent. Elke dinsdag help ik in de klas met de les aan groep 6/7 en op de woensdag help ik in groep 1/2. Hier zitten ook mijn eigen jongens. Dat is soms best bijzonder, ik word dan aangesproken als juf maar ook als mama! Het is leuk om de kids uit de verschillende klassen te zien groeien en hoe leergierig ze zijn. Het geeft mij een grote voldoening.

De jongens volgen ook zwemles. In het begin vonden de jongens het erg spannend en de eerste keer weigerden ze dan ook het water in te gaan. Wat best frustrerend is, aangezien Colin en Scott zwemmen geweldig vinden. Scott ging de tweede les wel het water in en Colin bleef lekker veilig aan de kant zitten. Gelukkig ging Colin bij de derde keer wel het water in! Hier leren ze eerst de borstcrawl en niet de schoolslag, nog zo’n verschil tussen Nederland en het buitenland waar je in eerste instantie niet bij stil staat.

Reizen en ervaren We besloten nog een mooie reis door het Zuiden van Vietnam te maken. We willen natuurlijk zoveel mogelijk gezien hebben van dit fantastisch mooie land, voordat we terug gaan. Een van de hoogtepunten van deze reis waren toch echt wel de ‘Cu Chi’ tunnels bij Ho Chi Minh. Hier kregen we alles te horen over het ondergrondse netwerk tijdens de oorlog en mochten we de tunnels ook in. De jongens konden er gewoon lopen en vonden het erg bijzonder om te zien. Wij daarentegen moesten gehurkt door de tunnels (de tunnels zijn zelfs groter gemaakt voor de toeristen). De reis door het Zuiden was erg leuk. We hebben allerlei voertuigen gebruikt om ons te verplaatsen, de auto, trein, het vliegtuig en de boot!

Samen in de klas of apart? Colin en Scott denken dat de komende reis naar Nederland weer een vakantie zal zijn en dat we weer terug keren naar Vietnam. We proberen ze rustig aan voor te bereiden dat we na de aankomende 6 maanden weer in Nederland gaan wonen. Scott praat veel over zijn school en wil heel graag volgend jaar naar de ‘Lions class’, we proberen uit te leggen dat ze in Nederland ook een leuke klas krijgen. Ik hoop dat de overgang goed zal verlopen. We hebben al contact gehad met de nieuwe school waar de jongens naartoe zullen gaan. We hebben hierin ook nog een keus te maken: blijven ze bij elkaar in de klas of ieder in een eigen klas? Los van elkaar gaan ze zichzelf ontwikkelen en ontplooien. Maar is het niet verstandig om ze na dit avontuur samen in een nieuwe klas te laten starten? Zodat ze elkaar kunnen helpen? De taal zal wennen zijn, de grootte van de klas en het maken van nieuwe vriendjes ook. We zijn hier nog niet helemaal over uit (tips zijn welkom!).

Ook zijn we al bezig met ons huis in Nederland. We willen wat verbouwen en schilderen. Zodat zodra we thuiskomen, we een fijne en veilige plek voor de jongens hebben. En natuurlijk een nieuwe slaapkamer voor Colin en Scott! Waardoor ze zich hopelijk snel thuis gaan voelen in hun nieuwe omgeving.

Natuurlijk gaan we de laatste periode nog heerlijk genieten van ons thuis in Hanoi, ook samen met al onze lieve vrienden die we hier hebben leren kennen. Het zal een periode worden met een lach en een traan. Maar ons nieuwe avontuur ligt alweer voor ons: Nederland! En wie weet wat de toekomst ons daarna zal brengen…

Recent Posts
Archive
bottom of page