top of page

Leven in Vietnam: blijven of teruggaan?

Marcella blogt iedere zes weken over haar leven in Vietnam samen met haar partner en tweeling. Vandaag haar laatste blog: blijven ze in Vietnam of gaan ze terug naar Nederland?

De vraag of we langer wilden blijven, zette ons opnieuw aan het denken. Colin en Scott vinden het geweldig in Vietnam. Ze hebben vriendjes, een leuke school, leren Nederlands en voelen zich in Hanoi erg gelukkig. Vietnam is echt hun ‘thuis’ geworden maar geldt dit ook voor Jochen en mij? Hebben we het na drie jaar nog steeds naar onze zin? Hoe vindt Jochen zijn werk? En nog een belangrijke vraag: ‘Als we langer blijven, hoe zullen de aanpassingen dan zijn als we ons weer vestigen in Nederland voor de jongens?’ De jongens zouden dat extra jaar naar groep twee gaan. Hoe zal de overgang dan zijn naar (waarschijnlijk) groep drie? De meest gesproken taal door Colin en Scott is immers Engels. Dit waren slechts enkele van de vele vragen die door ons hoofd spookten. Er moest een beslissing genomen worden. De beslissing werd ‘JA!’. Een jaar extra was te doen, maar daarna is wel echt het plan om terug naar Nederland te gaan… En zo gebeurde het, dat we nog wat langer in Vietnam bleven. We hebben besloten dat we in de zomer van 2020 definitief weer terug komen naar Nederland.