top of page

'Ik durf te zijn... is alles!'

"Mama, ik wil later in het ziekenhuis werken. Maar, als ik vrij ben word ik knutsel-TV!" Ik schiet in de lach maar herstel mezelf snel: "Dus dan word je knutsel-TV Femm?" "Ja kijk, dat doen deze meisjes ook." Ze laat mij op Youtube het filmpje zien en vol enthousiasme vertelt ze dat ze dit ook allemaal wil maken.

Ik vind het zo heerlijk, de fantasie van een 5-jarige die helemaal opgaat in haar eigen verhaal en daar ook in gelooft. Geloven in jezelf, dat is toch fijn?! Zo kan Maud dansen alsof niemand kijkt en kan vol overtuiging dingen vertellen dat je het bijna zou gaan geloven. "Mama, ik denk dat mensen bij de sterren komen met een raket EN een ladder!" Geen twijfel, zo gaat het gewoon als je dood bent. Je wordt dan in een raket mee vervoerd, o ja, samen met de astronauten (die kent ze sinds kort ook) en dan word je met een ladder tussen de sterren gebracht. Sowieso is het leven volgens Maud vaak 'Zo makkie als wat'.

Wat zou het toch mooi zijn als je in sprookjes kon blijven geloven, dat je zonder enig schaamtegevoel je verhaal vertelt en dat er ALTIJD een oplossing is. Altijd! Ik leg meteen een link met het werk dat ik nu doe: vanuit meersocial focussen we ons op omdenken en communicatie dat van binnenuit start. Door naar jezelf te kijken, open durven te zijn en aandacht te hebben voor elkaars talenten ga je stralen. En, ga je met plezier naar je werk dan voelt jouw omgeving dat ook. Problemen zijn er minder en mogelijkheden des te meer!

En dit begint dus gewoon heel vroeg. Want, wanneer kinderen met plezier naar school gaan dan gaat alles beter. Doordat de leerkracht aandacht voor ze heeft en iedere dag weer iets weet over te brengen, durven ze zichzelf te zijn. En als dat 'vonkje' er is, dan groeit een kind. Ik zie die groei bij Maud en Femm dagelijks. Er zijn maar weinig problemen, en als ze er zijn niet zo groot. En ze zien altijd zeeën aan mogelijkheden.

Eerlijk is eerlijk, Maud heeft dat altijd al gehad. Femm is hierin echt gegroeid. Van slecht slapen, fysieke klachten en angstig bloeit ze steeds meer op. Natuurlijk blijft ze onze denker en legt ze de lat regelmatig (te) hoog. Maar ze is meer wie ze is. Een quote uit de serie 'Dit zijn wij' (een serie over op zoek naar liefde, waardering en voldoening in ons leven) wat mij is bijgebleven: "Ik wil niet dat je je anders voelt, maar ik wil wel dat je anders bent." Want iedereen is verschillend, iedereen is uniek.

Ping! Er komt een appje binnen van de dansjuf na de eerste dansles van Maud en Femm: "De meiden waren geweldig, ze zijn vrij en open. Heerlijk!" En ze voegt toe: "Ik durf te zijn... is alles." En wat hoop ik dat ze dat meenemen, nu en later.

Recent Posts
Archive
bottom of page