top of page

Het moederschap: slim organiseren, minder stress

De combinatie werk en privé kan behoorlijk pittig zijn. Hoe ontstaat er meer rust en ruimte? Stel jezelf de volgende vragen en neem de tips mee om zo meer balans te creëren.

1. Wat is het belangrijkste op dit moment? Besteed ik de juiste tijd aan de juiste dingen? Je kunt de dingen goed doen, maar doe je ook de goede dingen? Dit geldt zowel thuis als op je werk. Maak de juiste keuzes, stel prioriteiten.

2. Waarom moet ik alles plannen? Je gaat wellicht het liefst gestructureerd de week door, maar sinds de komst van je kind(eren) heb je dit (deels) los moeten laten. Het leven met jonge kids is namelijk niet te plannen maar je kunt wel bepaalde structuur inbouwen. Zo kan je voor een hele week een boodschappenlijst maken en probeer bijvoorbeeld grotere hoeveelheden te koken (vooral stamppot) zodat je voor twee dagen eten klaar hebt staan.

3. Goed is genoeg? Is 'goed' genoeg of moet het perfect? Natuurlijk het liefst het laatste maar hetzelfde geldt als hierboven genoemd: met kinderen moet je jouw perfectionisme loslaten. Een mega schoon en opgeruimd huis lukt niet meer en op je werk is het ook belangrijk om af en toe een break te nemen. Dus focus je op de kerntaken en deadlines, de rest volgt morgen.

4. Durf ik 'nee' te zeggen? Daar is ie! Grenzen aangeven. Iets wat van nature misschien niet in je zit maar het is te leren. Probeer vaker aan te geven dat iets niet uitkomt of dat een taak niet bij je hoort. Belangrijk is om hierover direct helder te zijn zodat mensen weten wat ze van je kunnen verwachten. Of geef aan dat je ergens over na moet denken en er de volgende op terugkomt. Dan kan je in rust de juiste beslissing nemen.

5. Communiceer ik genoeg thuis? Je kletst er lekker op los maar als het gaat om daadwerkelijke planning en taken, wil je nog wel eens vergeten je partner hier bij te betrekken. Gevolg: het zit in jouw hoofd dus jij regelt het. Verdeel de taken thuis en hang bijvoorbeeld post its op een magneetbord waarop staat wat er in die week niet vergeten moet worden. Zo weten jullie allebei wat er gedaan moet worden en zijn de taken verdeeld.

6. Wat doe ik met vervelende klussen? Ben je een kei in het uitstellen van klussen waar je een hekel aan hebt? Gevolg: in je hoofd is daar het stemmetje dat die vervelende strijk of het zemen van de ramen nog moet gebeuren. Dus, het beste is om die vervelende klussen als eerst te doen zodat je met een voldaan gevoel verder kunt.

7. Weet ik mijn deadlines te halen en ook op tijd bij mij kind(eren) te zijn?

Focus op je kerntaken: sociale contacten zijn ook belangrijk maar plan je werkdag goed in. Hierdoor maak je een eind aan tijdverlies. Ook is het belangrijk duidelijk te zijn, gesprekken zakelijk te houden en op tijd af te ronden. Nog een aantal tips: maak takenlijstjes, heb een overzichtelijke werkplek en strek tussendoor je benen. Probeer op deze manier de deadlines op je werk te halen want helaas, de opvang gaat 18.30 uur dicht dus je moet echt voor die tijd de kinderen ophalen. En daarna... tijd voor de beloning en geniet in de avond van je kop koffie (of glas wijn).

Wendy Meerbeek - www.tweelingmama.com

Recent Posts
Archive
bottom of page