top of page

Mijn tweeling slaapt niet: 10 tips & tricks

Hup, tweeling naar bed en direct slapen? Doorslapen van 19 uur tot 7.00 uur of een middagslaapje van zo'n 2 uur? Stop maar! Uit ervaring weet ik dat dit meestal niet het geval is en het, helaas, ook erg lang kan duren voordat er een ritme is en je als tweelingouder uberhaupt weer energie hebt om zelf te gaan sporten of in de avond een terrasje te pakken. Maar er is hoop, en er zijn tips! Tweelingmama deelt deze met jou.

1. Een veilig plekje Direct gaan slapen is hier in het begin geen probleem geweest. Natuurlijk zijn er momenten waarop je kinderen een keer of 10 hun bed uit komen: 'Ik heb honger', 'Ik heb buikpijn', 'Ik kan mijn ogen niet dicht doen' of 'Ik ben bang dat er wolven komen'. En ik las mijn eigen tekst terug op Instagram van mei 2018: "Lekker gaan slapen maar we hebben ze allemaal gehad/gehoord vanavond: “Lievelingsknuffel kwijt”, “Erg dorst, waar is de beker?”, “Zere voet, kussen eronder leggen”, “Nog 1 keer een kus en knuffel?”, “Mamaaaa, ik wil niet slapen!”, “Medaille van dansles moet in bed”... beide kids bovenaan de trap; “Willen niet slapen!”, “Niet weggaan”, “Blijf je binnen?” Goed, na de zoveelste keer naar boven te zijn gelopen is het nu stil..." Fases die voorbij komen maar als het structureel wordt dan is het lastiger. Femm heeft sinds haar 3e jaar ongeveer moeite om te gaan slapen. Haar helpt het om in ons bed in slaap te vallen en dan leggen we haar over in haar eigen bedje. Het is niet ideaal maar het werkt, en we vinden het vooral fijn als ze genoeg uurtjes maakt. Zeker nu ze ook naar school gaat.

2. Een nachtlampje Een lichtje kan ook een verschil maken. Zo vinden Maud en Femm het echt spannend om in het donker te slapen. Helemaal leuk is het als een Peppa pig lampje of een leuke sterlamp is bijvoorbeeld.

3. Samen of apart? Toen Maud en Femm ongeveer een half jaar waren, hebben we besloten ze apart te laten slapen op ieder een eigen slaapkamer. Het samen slapen werkte niet. De 1 hield de ander wakker en het gaf veel onrust. Zo merkte ik ook dat Maud het moeilijker vond om naar 1 middagslaapje te gaan. Femm was hier al eerder aan toe en zo legde ik Maud nog een uurtje in de ochtend in bed en 's middags gingen ze dan allebei slapen. Een ander ritme dus. We hebben wel een periode gehad dat we na 1 slaapje op de dag over gingen en dat Maud het dan niet redde en om 16.30 uur in slaap viel. Helemaal niet fijn, want het slapen 's avonds werd een groot probleem. Ik heb veel energie gestopt in het 'wakker houden'. Dansen, spelletjes doen, naar de diertjes wandelen etc. Of: even een filmpje of boekje laten kijken / lezen op de bank, zodat ze wel rustten maar niet in slaap vielen. Alles om te voorkomen dat ze eind van de middag nog een dutje gingen doen. Ik lees ook nog mijn update op Instagram van februari 2018: "Eind van de middag; twee slapende meisjes op schoot. Ik dacht; we proberen het zonder middagslaapje vandaag (want misschien gaan de dames dan ‘s avonds eens meteen slapen) #nietgelukt Overigens speelt dit nog steeds; wanneer Maud of Femm nu onverhoopt 's middags in slaap valt, krijgen we ze niet meer op tijd in bed 's avonds.

4. Je eigen plekje Ook een voordeel van apart slapen is, in ieder geval zo gaat het bij ons, is dat het niet 'gezellig' is. Samen is het leuk om te keten en elkaar wakker te houden. Hier gaan ze rond 19 uur naar hun eigen kamer en daarna zijn ze ook niet meer met elkaar bezig. Ook hebben ze echt hun eigen ruimte. Ook dat is fijn, zeker nu ze op school zitten en hun eigen vriendjes en vriendinnetjes krijgen. Een eigen plekje en niet alles hoeven te delen (als dit qua ruimte kan natuurlijk) is fijn. Dit is hoe het bij ons gaat; natuurlijk zijn er ook kindjes die liever samen slapen en dat dit beter werkt.

5. (in)Consequent Het gaan slapen 's avonds gaat hier dus in fasen; de ene periode gaat het goed, de andere is het drama. Door school zijn de meiden wel extra moe en gaat het wat makkelijker. Maar in de zomervakantie lagen ze er nooit voor 20.30 uur in. Waar wij vooral tegenaan zijn gelopen is het niet kunnen doorslapen. Maud heeft de eerste 2,5 jaar niet goed doorgeslapen. Een lange tijd heeft ze een nachtvoeding nodig gehad (Maud woog 1600 gram bij haar geboorte) en daarnaast was ze erg onrustig en vaak ziek. Voor ons was het normaal dat we een aantal keer per nacht eruit moesten, de ene keer voor de kwijtgeraakte speen, de andere keer voor krampjes en de volgende keer vanwege het ziek zijn. Toen ze eenmaal groter was, klom ze uit haar ledikant naar ons toe. Wat heeft ze veel tussenin gelegen; ik weet het, niet de juiste manier. Maar oh, als je moe bent dan kan je op een gegeven moment niet anders. Toch kwam er een moment dat we consequenter moesten zijn en met veel doorzettingsvermogen en een groot bed, ging het slapen bij Maud veel beter.

6. Hulp vragen Laat je kids af en toe een nachtje logeren. Wij deden en doen dat met enige regelmaat en kiezen er ook bewust voor ze af en toe apart te laten logeren. Even aandacht voor 1, dat is heel fijn. Wanneer beide meisjes gaan logeren, kunnen wij echt bijkomen.

7. Hulp vragen 2 We waren zo blij dat Maud doorsliep maar dit was van korte duur. Want he, je bent een tweeling dus Femm pakte het over en werd angstig 's nachts. In september 2017 op Instagram: "Pfff, wat een nacht. We hebben hier een kleine nachtbraker (Maud) maar tegenwoordig kan Femm er ook wat van. Nu de meiden sinds twee weken in een groot bed slapen, is het ritme weer ver te zoeken. Gistermiddag is Femm uiteindelijk op de bank in slaap gevallen, zo moe... En Maud vond dat maar raar: "Femm, wat is er? Moe, ziekjes? Femmmm?!" #nachtbrakers #moemoemoe #bijna3jaarslaaptekort

En die drie jaar werden 4 jaar... Femm maakte zich vaak druk. Nog steeds is dit een probleem en we hebben hiervoor een aantal tips gekregen: we spreken met Femm vaak de dag door. Bijvoorbeeld tijdens het avondeten of als we samen op bed liggen. We bespreken dan de moeilijke / minder leuke dingen maar ook vooral wat leuk was en leggen daar de nadruk op. Met Femm in gesprek blijven is belangrijk, ook omdat ze dan beter kan loslaten. Femm ligt dus eerst in ons bed, een voor haar veilige manier om te gaan slapen. Ook heeft ze heel veel last gehad van buikpijn (darmen) en daardoor sliep ze 's nachts ook slechter. Van 2,5 tot ruim 4 jaar heeft Femm weinig doorgeslapen, kwam ze sommige nachten iedere 2 uur aan ons bed en zag ze er steeds vermoeider uit (en wij ook). Omdat wij niet goed wisten waar het door kwam, vond ik het belangrijk daar hulp bij te krijgen. Hoe zorg je dat je kind weer lekkerder in haar vel zit? Achteraf gezien had de start op school, de heftige dingen die wij in 2018 hadden meegemaakt (ziekte, dood e.d.) zodanig impact dat Femm totaal niet lekker in haar vel zat en dus ook extreem slecht sliep. We zijn blij dat dit zoveel beter gaat, al blijft het dus belangrijk om aandacht te hebben voor haar slaapgedrag.

8. Kleine ruimtes Wij merken dat kleine, veilige ruimtes vaak ook helpen aan een beter slaapgedrag. Dus eenmaal in een groter bed? Maak het wat knusser met bijvoorbeeld knuffels. Daarnaast liggen veel kindjes te draaien 's nachts. Liggen ze niet meer onder het dekbed en krijgen ze het kouder / lijkt alles groter. Maud en Femm hebben daarom een hele lange tijd een slaapzak van Puckababy aan gehad (volgens mij tot ongeveer 3 jaar). Zo fijn, dan heb je geen dekentje nodig! Ook op vakantie slapen de meiden vaak beter, meestal hebben we dan een appartement of cottage. Lekker knus en kamers vlakbij elkaar. Femm vindt dat erg fijn.

9. Zelf op tijd naar bed He, wat leuk; zelf lekker om 21.00 uur naar bed. Nee natuurlijk is dat geen bal aan. Maar als moeder (en vader) moet je overeind blijven staan dus moet je wel. De eerste drie jaar lagen wij doordeweeks vaak op tijd erin. In de weekenden spraken we met vrienden af maar doordeweeks, ook in verband met werk, was het belangrijk om wat uurtjes bij te slapen.

10. Er is hoop Echt waar, er is hoop en wat ik zie en hoor is dat het meestal echt wel beter wordt. Het zijn vaak fases en met een tweeling zal het soms extra lastig zijn. Vroeggeboorte, verschillende ritmes, lastiger om hulp te vragen (het zijn er meteen 2!)... het maakt het niet gemakkelijker. Ik heb ook zo vaak gedacht hoe het kon dat ik nog niet was omgevallen en hoe we het zouden redden. Bij ons is de omslag gekomen dit voorjaar. De meisjes zijn in november gestart met school en Maud sliep toen meteen wel goed (erg moe van intensieve schooldagen). Femm had dus veel last van de start op school en dat duurden een aantal maanden. Haar slaapgedrag gaat nu ook beter en wij leven ook weer op. En ik ben serieus nu: in de zomervakantie zijn er ochtenden geweest dat we tot half 9 uit konden slapen. Ok, lagen ze er ook pas heel laat in maar he, we mogen niet meer klagen! En nu maar hopen dat het zo blijft...

Benieuwd: heb jij nog (door)slaaptips van andere ouders?

Recent Posts
Archive
bottom of page