top of page

Samen verder in een klas of niet?

De zomervakantie staat voor de deur en thuis staan we voor een (tweeling)dilemma: gaan Maud en Femm straks verder samen in een klas of apart? Voordat onze meiden 4 jaar werden, hebben we bewust gekozen om ze samen in 1 klas te plaatsen. Naar aanleiding van de ervaring op het kinderdagverblijf - ze spelen zelf, hebben hun eigen vriendjes en zoeken elkaar op wanneer nodig - en de ervaringen thuis, besloten we hen samen in een klas te plaatsen. Ook was het mijn moederhart dat zei: ze zijn nog zo jong, die meisjes moeten gewoon samen starten en een vertrouwd plekje krijgen. En dat moederhart roept dat nog steeds maar rationeel weet ik ook dat we op een punt staan om wellicht een andere keuze te maken.

Pas geleden hadden we 20 minuten een gesprek met de juffen van Maud en Femm (ja ja, wij hebben dan wel weer 2x 10 minuten ;). Gelukkig gaat het goed en is het altijd fijn te horen als je een "leuk stel kinderen" hebt en dat ze graag met andere kindjes spelen en zij met hen. Maar ik weet ook, het zijn echt geen prinsesjes. Zo zitten alle kindjes een broodje te eten en Maud en Femm staan OF wiebelen op hun stoel. Heel herkenbaar en bij mij vliegen direct gedachtes door mijn hoofd: houden ze dit samen in stand? Misschien hebben ze meer rust als ze niet bij elkaar in de klas zitten en dus niet overal een (wed)strijd van maken? Want ervaring leert: als 1 van de meisjes bijvoorbeeld logeren is, dan is het thuis geen 50% rustiger maar minimaal 80%. Het is gewoon niet altijd leuk om alles te delen... Zo stemmen Maud en Femm samen af wie wat wanneer mag vertellen: "Maud, jij mag tegen opa zeggen dat we vandaag naar de speeltuin zijn geweest. Dan vertel ik dat ik een sticker heb gekregen van de juf. Goed?!" Daar is ie weer: een goed voorbeeld van hoe belangrijk het is een 'eigen leventje' te hebben, in ieder geval met eigen verhalen.

Ook vertelde de juf dat vooral Maud klassikaal vertelt. In de kring is zij aan het woord en Femm vult eventueel aan of zegt als er iets niet klopt (goed, of je daar blij van wordt als zus...). In ieder geval vindt Femm dit spannender en neemt Maud dus het voortouw. Niet erg, het belemmerd hen verder niet maar toch... misschien dat als ze niet in dezelfde klas zitten dat Femm dan ook meer gaat vertellen?

Maar he, mijn moederhart! Aparte klassen, de meiden voor het eerst echt structureel uit elkaar? Ik vind het wel wat hoor... Ik weet nog goed dat we na ruim een half jaar besloten om twee aparte kamertjes te maken. Tijdens mijn zwangerschap had ik het ideale plaatje van twee baby's schattig op 1 kamer... In werkelijkheid: twee kindjes die totaal verschillend zijn, er een ander (nacht)ritme op nahielden en we er dus al snel achter kwamen dat we ze beter niet samen op een kamer konden leggen om te voorkomen dat de 1 de ander wakker schreeuwde. We besloten dus om de andere slaapkamer ook op te knappen en de meisjes apart te leggen. Ik schreef in 2015 een blog hierover. Dat gevoel is te vergelijken met waar we nu voor staan: verder samen in de klas of apart? Of de eerste keer apart logeren, ook een spannend moment. Maar wel 1 waarvoor we heel bewust hebben gekozen om dat al vroeg te doen; je eigen dingen meemaken en niet altijd samen hoeven te zijn. Ondanks dat Maud en Femm elkaar dan wel missen, vinden ze die 1 op 1 aandacht heel fijn. Ik schreef hier ook eerder een blog over.

En nu staan we dus weer voor een keuze: eentje die je erbij krijgt wanneer je twee kindjes tegelijk krijgt. Iets wat andere tweelingouders (vast) herkennen. Hoe we er nu voor staan? Aanstaande donderdag is er een wisseldag op school waar de kindjes de leerkrachten ontmoeten van aankomend schooljaar. Maud gaat dan een dagje meedraaien in de andere kleuterklas en Femm blijft in haar huidige klas. Toen ik dit vertelde vandaag vond Maud het super leuk en interessant maar later toch ook spannend. Femm begon te huilen en wilde ook naar de andere juf. Het wordt dus nog spannend maar we gaan kijken hoe dit gaat. Daarna beslissen we, voor de start van de zomervakantie, wat we gaan doen: samen verder in de klas of ieder in een eigen klas? Wordt vervolgd...

Liefs Wendy

P.S. Zit jouw tweeling al op school of gaat het bijna naar school? Ik ben erg benieuwd welke keuzes jij hebt gemaakt en waarom. Dank je wel alvast!

Recent Posts
Archive
bottom of page