top of page

4x wat je als tweelingmama niet moet doen

Als je moeder wordt, dan weet je dat je leven gaat veranderen. Maar dat het ZO anders zou zijn... ik wist het niet hoor! En voor tweelingouders geldt: 2x zo anders ;) Ik dacht dus voordat ik mama werd dat ik nog heel veel dingen gewoon zou kunnen doen, ook met een tweeling. In de praktijk blijkt dat toch iets anders te liggen. Hieronder de 4x wat je als tweelingouder niet moet doen (of willen):

1. Over een half uurtje afspreken met je vriendin He, wat leuk een appje van mijn vriendin! Of we straks even wat komen drinken? Ja hoor, ik kom eraan! Trek even snel de jasjes aan bij de meiden en dan ben ik er. 30 minuten... NOT! Net als ik dat jasje heb aangetrokken roept Femm: 'Mamaaaa, poepie doen!' En dat "poepie doen" dat duurt me toch een tijd... trek er maar gerust een kwartier voor uit en dan nog verschonen... Goed, we zijn 20 minuten verder. Dan bedenkt Maud dat ze echt geen zin heeft om in de wandelwagen te gaan zitten. 'Maud, het is echt leuk wat we gaan doen. Als je nu gaat zitten, krijg je ook nog iets lekkers.' Ze springt in de wagen want het woord 'lekkers' bevalt haar wel. Niet heel erg pedagogisch maar mijn 2 kids zitten erin, na nog een korte strijd wie aan welke kant mag gaan zitten. Zucht, we zijn een half uur verder en dus enigszins vertraagd. Ik app mijn vriendin dat we er ECHT aankomen... Moet mijn eigen jas nog aandoen, tas met spullen inpakken... We zijn klaar! Uiteraard, na nu bijna 3 jaar zorg ik altijd voor voldoende tijd en ben ik (bijna) nooit te laat.

2. Leg de lat niet te hoog Ok, het is zo leuk om foto's van je tweeling te maken. Schattig, bijzonder maar ook zo verdomd lastig om ze er allebei onbewogen en leuk op te hebben. In ieder geval, dat is bij ons het geval. Binnenkort hebben we weer een fotoshoot, ik vind het geweldig om professionele foto's te hebben, mooie herinneringen voor later maar ik vind het ook altijd heel spannend omdat ik weet dat het een uitdaging is. We doen het dus wel maar ik leg de lat maar niet te hoog ;) Die lat moet je als tweelingmoeder sowieso niet te hoog leggen. Je mag soms echt even de boel de boel laten, niet teveel doelen en deadlines hebben (wel blijven dromen) en durven 'nee' te zeggen. Het kan gewoon niet allemaal! Het is dus ook prima om een eenpansgerecht op tafel te zetten, ook al had je dat heerlijke recept in je hoofd. Het is soms even zo dat je het het uitgebreide bedritueel overslaat omdat je kapot moe bent en het is al helemaal goed om hulp te aanvaarden/vragen.

3. Denken dat andere moeders het beter doen Vergeet wat je denkt te weten over goede moeders. We doen allemaal ons best en meer kunnen we niet doen. Volg je moedergevoel en he, je moet het allemaal wel maal 2 doen. In dezelfde tijd, dubbel zoveel werk. Twee kindjes om liefde en aandacht aan te geven maar 2x minder tijd. Geef jezelf af en toe maar een complimentje en je doet het, net als al die andere moeders, goed.

4. 'Fasen-lijstjes' volgen

'Het is een fase, het is een fase, het is een monster, het is een fase...' Ken je deze van Relax Mama? Elk kind heeft zijn of haar fase. Er zijn heel wat boeken over geschreven en je kunt er online ook veel over vinden. Mijn ervaring is dat fases kort, lang en verschillend kunnen zijn. Denk je het ene te hebben gehad, dan volgt wel weer het andere. En, met twee kids tegelijk zijn die fases soms ook maal 2 en gerust ook nog eens verschillend! Zo was Femm toe aan een groot bed (dachten we) door steeds uit het ledikant te klimmen, ligt ze nu in een groot bed, wordt ze regelmatig 's nachts wakker. Terwijl Maud altijd onze nachtbraker is geweest, en nu juist heerlijk slaapt in haar grote bed #nieuwefase. Of als je het hebt over zindelijkheid: het ene kind is dat al rond 2,5 jaar terwijl de andere al bijna 4 jaar is. En, met een tweeling kan ieder kind op een heel ander moment zindelijk worden. 'Een goede moeder bevindt zich ergens tussen: Niet doen! en Zoek het ook maar uit...' (uit de KEK MAMA agenda).

Recent Posts
Archive
bottom of page