top of page

Het ideale leeftijdsverschil - Bestaat dat?

Mijn naam is Petra en ik blog al heel lang over het wel en wee van ons gezin. Mijn man en ik hebben samen 3 kinderen, dus wat betreft drukte zijn we wel wat gewend. Toch heb ik grote bewondering voor ouders van tweelingen; 2 baby’s tegelijk die gevoed, verschoond en getroost moeten worden… Ik vond het met 1 tegelijk al een hele opgave! Aan de andere kant lijkt het me heerlijk om als kind op te groeien met iemand die (bijna) net zo oud is als jijzelf. Nu ik daar zo over nadacht vroeg ik me opeens af: is er een ideaal leeftijdsverschil tussen kinderen?

Klein leeftijdsverschil tussen kids

Wetenschappelijk gezien is er vooral onderzoek gedaan naar de invloed van de plaats in het gezin op onder andere karakter. Verder lijkt er weinig bewijs te zijn wat betreft het ideale leeftijdsverschil. Zowel een groot als een klein leeftijdsverschil hebben voor- en nadelen. Zit er tussen jouw kids weinig verschil in leeftijd? Dan is de kans groot dat ze veel met elkaar spelen en elkaar helpen op school of op straat als dat nodig is. De keerzijde is dat ze ook meer ruzie met elkaar zullen maken. De rivaliteit tussen leeftijdsgenoten kan namelijk groot zijn. Toch heeft ook dat ruziemaken wel weer een voordeel: de kinderen oefenen in sneltreinvaart hun sociale vaardigheden.

Groot leeftijdsverschil tussen kids

Een groot leeftijdsverschil heeft ook z’n voor- en z’n nadelen. Het is natuurlijk heel handig als oudere broers of zussen kunnen meehelpen bij de verzorging van de baby of een avondje op de kleine kunnen passen. De kans is ook groot dat zij extra beschermend zullen zijn ten opzichte van de jongste. Overigens is dit niet alleen een voordeel: voor de benjamin van de familie kan het heel irritant zijn om bemoederd te worden door de overige gezinsleden. Ook loop je kans dat bij een groter leeftijdsverschil de band tussen broers en zussen minder sterk is. Wanneer je een kleuter en een puber hebt rondlopen, zullen hun levensfasen en daarbij horende interesses sterk uiteenlopen.

Voor- en nadelen voor jou als ouder

Wetenschappelijk bewijs is er wel wat betreft gevolgen die een nieuwe zwangerschap met zich mee kan brengen. Zo blijkt het lichaam tijd nodig te hebben om te herstellen van een zwangerschap. Het is daarom niet aan te raden om snel achter elkaar zwanger te worden. Niet voor niets luidt het gezegde: “ 9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren”. Maar ook een groter leeftijdsverschil kan nadelen hebben. Hoe groter het leeftijdsverschil is tussen je kinderen, hoe groter je eigen leeftijd ook zal verschillen. En hoe ouder je wordt, hoe meer risico’s een zwangerschap met zich meebrengt.

Groot of klein leeftijdsverschil?

Het mag dus duidelijk zijn: zowel een groot als een klein leeftijdsverschil hebben zo hun voor- en nadelen. Ik denk dan ook dat het vooral belangrijk is om uit te zoeken waarbij jij jezelf het prettigst voelt. Zie jij het niet zitten om twee koters tegelijk in de luiers te hebben? Wacht dan even tot grote broer of zus zindelijk is, voordat je weer zwanger wordt. Ook je

eigen leeftijd speelt daarbij een rol. Het is niet altijd mogelijk om lang te wachten. En, misschien wel het allerbelangrijkste: je kunt het allemaal van tevoren wel uitdenken, maar de kans dat het anders loopt dan gepland is groot. Je kunt nu eenmaal niet alles plannen als het gaat om een zwangerschap. Een tweelingzwangerschap is een enorme verrassing en maak je daarbij dan vooral niet druk om het leeftijdsverschil. Iedere zwangerschap is weer een nieuw wonder, geniet daar dus vooral van!

Recent Posts
Archive
bottom of page