top of page

Dit zeggen mensen tegen tweelingmoeders

Ik ben net in de supermarkt en een meneer op leeftijd vraagt: 'Dit zijn twee meisjes he?' Gelukkig, dit keer in 1x goed want ik krijg nog regelmatig de vraag wat wij in de wagen hebben zitten (ondanks de staarten in het haar en roze knipjes). De man gaat verder 'Wat leuk! Ik heb een tweelingzus, maar ja al 70 jaar nu he.' Ik reageer dat het heel leuk is en dat wij midden in de peuterfase zitten. Ondertussen staat mijn vriendin met haar kleine al verderop, dus ik wens hem een fijne dag en loop verder. Bij de kassa hoor ik 'Ik ga even achter de tweeling in de rij staan'. Ik kijk om en daar staat dezelfde vriendelijke meneer weer. Ik betaal en wens hem (nogmaals) een mooie dag.

Het is super aardig en natuurlijk zijn mensen vol interesse, een tweeling trekt de aandacht. Dat is mij na ruim 2 jaar wel duidelijk. Toch heb ook ik soms haast of mijn dag niet helemaal en dan zijn de lieve woorden met vaak de goedbedoelde adviezen of opmerkingen niet altijd even fijn. De opmerkingen als 'Jij bent zo meteen klaar' of 'Ik had het ook zo graag gewild, een tweeling...' Daar weet ik soms niet zo goed op te reageren? 'Ja, helaas voor je dat is dus niet gelukt'. Of 'Nou, ik heb bedacht nog maar eens voor een tweeling te gaan?' Tsja, dat is ook zo wat. Of iemand vraagt of het druk is... ja best wel... en dan de reactie 'Het kan altijd erger. Met een drieling of twee in een jaar tijd...' Feit is dat deze mensen er iets van vinden en graag ook even iets willen zeggen over je leven. Toch gek... want diezelfde vragen of opmerkingen zeg je niet tegen een mama van een eenling.