top of page

Kerst met kinderen: het loopt altijd anders


Het is Kerst en iedereen is ‘ziek’. Max heeft snot, Floor heeft snot en reflux, Sophie heeft snot, vriendlief is onwijs moe en ik heb een voorhoofd/bijholten ontsteking.

Van eten is niemand fan in dit huis, maar zolang er tissues en paracetamols zijn, is iedereen gelukkig.

Kerstavond zaten we met Floor bij de huisartsenpost. Vanwege haar reflux heeft ze medicijnen waardoor ze geen maagzuur meer aanmaakt en is ze ook gevoeliger voor een longontsteking. Aangezien ze al een paar dagen snotterde hield ik haar goed in de gaten, dus toen ze koorts kreeg hebben we toch maar even naar de longen laten luisteren. Die waren schoon, dus behalve het ongemak van heel veel snot en slijm was er verder niks aan de hand. Gelukkig! Terug naar huis en aan de kersttapas met mijn beste dinnetje (die dus zo lief was om op de andere twee kinders te passen terwijl wij in het ziekenhuis waren, HULDE aan de BD).

Na het eten en een spelletje waren we allemaal zo gaar dat we heerlijk naar bed zijn gegaan. Iedereen had hard gewerkt dus slapen zou welverdiend zijn.

Helaas, de werkelijkheid is anders. Iedere anderhalf uur was er wel een kindje wakker. De meiden hadden bedacht dat het wel prettig zou zijn om iedere drie uur om een fles te vragen, maar dan niet tegelijk. Max wilde graag zijn snot gepoetst hebben en graag die ene speen ergens ver onder het bed.

Om zes uur ’s ochtends hebben we het opgegeven en zijn we met z’n allen naar beneden gegaan voor ons kerstontbijt. Ik kan je zeggen dat de kerstboom er ook moe uitzag.

De rest van de dag verliep prima, als je bedenkt dat door je eigen snot je het huilerige van de kindjes toch maar half hoort. De cadeautjes werden uitgepakt en even mee gespeeld. Ook nog even een uurtje de speeltuin in geweest en toen was iedereen wel weer klaar met de frisse lucht en de wind om de oren. Terug naar huis en eens kijken wat de rest van de dag brengt.

Aangezien er nog voldoende over was van de tapas hebben we soep gegeten. Kwart over vier is trouwens best een mooie tijd voor het avondeten! Floor was bekaf van alle gemiste slaapjes en lag om vijf uur in bed. Sophie had de tijd van haar leven en rolde de hele kamer door. Gelukkig hebben we de boom op een tafeltje in de hoek gezet, anders was dat nog een hele missie geweest om die overeind te houden.

Tot ongeveer zeven uur hebben we heerlijk met Max meegekeken naar de wereldberoemde en door alle ouders geroemde zender Z@ppelin. Ons eerst momentje kerstrust. Daarna kreeg iedereen nog een laatste fles en ging lekker naar bed. Zo ook vriendlief en ik (ter info, het was nu ongeveer acht uur).

Gelukkig maar, want om half elf kwam Sophie voor een fles, om half twaalf spuugde Max zijn bed onder en om half één, we waren tenslotte nog wakker, wilde Floor ook nog even eten. Scrooge kreeg tenslotte in een kerstnacht toch ook bezoek van drie kerstgeesten?

De rest van de nacht was een milde herhaling van de nacht ervoor, en ook deze ochtend zitten wij om zes uur beneden.

Dus als iemand mij vraagt hoe mijn kerst was zeg ik, heerlijk! Niks gedaan, geen verplichtingen gehad en fijn met z’n vijfjes thuis geweest. Ik hoop dat oud en nieuw ook zo knus wordt (oké zonder snot dan, dat zou het nog net wat gezelliger maken).

Fijne dagen allemaal! Ik wens iedereen een mooi en gezond 2017.

Liefs Eva

Recent Posts
Archive
bottom of page