top of page

Tweelingmama's, hulp aannemen mag!


Deze blog is vooral bedoeld voor (aanstaande) zelfstandige trotse moeders die het liefst alles zelf willen doen. Na het lezen van deze blog krap je je wellicht nog eens achter de oren… en vraag je hulp (althans dat hoop ik).

Als zwangere vrouw heb je zo´n 8 maanden de tijd om te wennen aan het idee dat er straks een lief klein mini-mensje komt waar je de rest van je leven voor mag zorgen. Je neemt je voor en bedenkt je hoe je als moeder wil zijn, wat je je kind(eren) wil meegeven en wat vooral niet. Dat is heel normaal, dat doet iedereen. En dan… in het bijzondere geval van een tweelingmama beval je van twee mooie wondertjes. Wat je van tevoren eigenlijk niet helemaal had bedacht is, dat deze kleine wezentjes vaak samen hetzelfde ritme hebben. Wel handig, omdat je anders de hele dag aan het voeden of verschonen bent, zeker als er al een kindje rondloopt. Maar goed, je bent moeder van beide kindjes, en wil je evenveel moederliefde geven, dus je wil vooral ALLES zelf doen.

Wees gerust dat houd je wel even vol, liggend in je kraambed op je roze wolk, reikt iedereen je alles aan. Ook manlief helpt jou met alles en samen geniet je van jullie lieve baby'tjes. Na een aantal dagen is de kraamverzorgster weg, gaat manlief weer aan het werk en sta je er “alleen” voor. De buurvrouwen, de oma’s en andere familieleden bieden hun hulp aan, maar jij wuift het weg, dat kan je toch allemaal zelf wel???

Na een aantal dagen merk je toch wel dat het ritme dat je had voor de geboorte van de kinderen, toch wel heel anders was en jij niet de daginvulling bepaalt maar de baby’s. Voeden, (kolven), verschonen, badderen, verkleden, wandelen, consultatiebureau, kinderarts, weer voeden, de dag is zo gevuld. Soms ga je je afvragen: heb ik wel zelf geslapen, gegeten, gedoucht? Belangrijk is om je trots zoveel mogelijk opzij te schuiven en zoveel mogelijk hulp aan te nemen van de mensen die je graag om je heen hebt.

Soms om onverklaarbare reden gaat je baby huilen, soms heeft het al gegeten, een schone luier gehad en blijft het huilen. Het goede nieuws is dat het kindje een keertje erg moe wordt en gaat slapen. Met twee kindjes heb je weleens de pech dat zij de gave hebben de huilbuien af te wisselen en geloof mij… dan ben je bekaf als dit een aantal uren of dagen duurt. Wees dan ook lief voor jezelf! Geef je kindjes mee aan een bekende voor een wandeling en ga zelf lekker een uurtje slapen of helemaal niks doen. Ook als iemand aanbiedt voor jullie te koken, wees niet te trots en neem die pan met eten aan (daar waren wij soms te trots voor, niet slim)...

Heb jij vriendinnen, buurvrouwen of familie die gek zijn op lieve kleine baby’s? Vraag aan hen de fles te komen geven, zij genieten ervan en jij kunt fijn even die 4 wasmanden met was opvouwen die je al dagen aan staan te kijken. Maak gebruik van je netwerk! Dat maakt je leven vooral het eerste jaar een stuk makkelijker.

Netwerk, daar gaat het dit keer om. Het voordeel van je kindjes af en toe even uit handen geven, is dat je bijvoorbeeld een keer iets leuks kan gaan doen met je partner. Even geen poepluiers, flessen geven, op de klok kijken, maar gewoon even helemaal niks, even de handen vrij en gewoon even man en vrouw zijn in plaats van alleen maar een papa en mama. Mensen die je de kleine momentjes gunt met je wereldwondertjes, zijn vaak ook eerder genegen een keer op te passen voor een uitje voor jullie. Voor jezelf ook vertrouwd als ze bij iemand zijn die zij vaker zien. Door je netwerk van mensen, is er ook in het eerste jaar weer tijd voor LIEFDE!

Netwerk is natuurlijk ook je 3G netwerk in je telefoon, de wifi- verbinding waarmee je contact hebt met andere (tweeling)moeders. Waar zijn wij in deze huidige tijd zonder dit communicatiemiddel? Met deze mogelijkheden tot communiceren haal je je advies op maat op het tijdstip dat jij wil in huis. Ben je al lid van de verschillende tweelingmamagroepen op facebook? Er zijn verschillende community’s. Het moment waarop je deze groepen minder interessant vindt, bevind je je waarschijnlijk al in hun tweede of derde levensjaar en ziet de wereld er alweer heel anders uit!Deze pagina, tweelingmama.com heb je al gevonden anders had je deze blog niet gelezen.

Netwerk op de ipad betekent hier in huis soms ook even een half uurtje rust. De meiden die even een filmpje kijken zodat wij even de vaatwasser kunnen uitpakken, kunnen koken zonder dat zij elkaar de hersenen in slaan, kattenkwaad uithalen of ‘s morgens nog heel even een half uurtje in bed kunnen blijven liggen. Met drie actieve powermeisjes is uitslapen er al tijden niet meer bij.

Belangrijke schakels in je netwerk zijn ook de buurvrouwen bij het buitenspelen, zij kunnen ook even meekijken en opletten op je kinderen die vaak beiden een andere kant op rennen, gewoon omdat het kan. En natuurlijk de belangrijkste mensen om ons heen, waar ik mee had moeten beginnen. Onze ouders die elke week oppassen, mijn zus die dit ook 2 jaar elke donderdag heeft gedaan, de drie broers en aanhang die daar waar nodig ons helpen als wij dat vragen. Dankzij deze lieve mensen hoeven onze 3 kanjers maar 1 dag in de week naar de opvang en wij kunnen wij onze functies op het werk ook blijven uitoefenen. Mijn natuurlijk ook mijn lieve vriendinnen en collega’s die al mijn verhalen aanhoren en helpen relativeren.

Blijven investeren is mijn advies. Investeren in een NETWERK op welke wijze dan ook.. is uiteindelijk investeren in de LIEFDE!

Recent Posts
Archive
bottom of page