top of page

Het consultatiebureau met een tweeling: tips & trucs


Ik weet nog goed dat ik met Max voor het eerst naar het consultatiebureau (CB) moest. Ik was al gewaarschuwd door een vriendin en dacht dat ik wel goed voorbereid zou zijn. Niets was minder waar. Ik had totaal nergens gelezen wat je allemaal mee moest nemen, dus toen we de instructie kregen om Max uit te kleden en een badcape neer te leggen op de meetbak keek ik ook een beetje dwaas uit mijn ogen. Badcape? Uitkleden? Had ik dan toch echt belangrijke informatie over het hoofd gezien?

Blijkbaar wel, want ergens op pagina 12 links onderin, was een lichtgekleurd kader waarin stond wat je allemaal mee moest nemen naar het consultatiebureau. Een top plek! Alle andere informatie staat dik rood gedrukt in zo’n boekje, maar de handige tips voor de eerste keer verstoppen ze. Alsof ze het er om doen dat je daar de eerste keer staat te zweten met schaamrood op je kaken.

Nu met de tweeling wist ik het allemaal wel, al moet ik zeggen dat ik het groeiboekje nu iets grondiger heb doorgelezen. Tot mijn verbazing staat er nu helemaal geen informatie meer in over wat mee te nemen naar het CB. En ik kan me ook niet herinneren dat de verpleegkundige aan huis uitleg heeft gegeven over de eerste keer. Toch vreemd, vind je ook niet?

Maar goed, hier mijn tips en trucs om een CB-bezoek te doen, in je eentje met twee kindjes:

1. Neem voor elk kindje mee wat je normaal mee zou nemen als je een uurtje of twee weggaat. Voeding, luiers, doekjes, speentje, speeltje of knuffeltje en voeg daar een badcape aan toe. Meer heb je echt niet nodig, en je hebt al je handen vol genoeg, dus laat al die andere zooi maar lekker thuis.

2. Trek je kindjes makkelijke kleding aan, desnoods hun pyjamaatje, of alleen een rompertje en broekje als het weer dat toelaat. In de wagen met een dekentje is het toch al snel warm genoeg, en met de Maxi-Cosi en in de auto ben je maximaal 5 minuten buiten en ook dan kun je een dekentje over je kindje leggen.

3. Zorg dat je zelf luchtig gekleed bent. Ik weet niet hoe het bij jullie op het CB is, maar bij ons kun je rustig in bikini gaan zo warm dat het daar is.

4. Neem je tweelingwagen/ Maxi-Cosi’s mee de boxenkamer in (daar waar je je kindjes moet uitkleden, wegen etc.) en daarna ook mee de spreekkamer in. Niemand verwacht dat je 2 paar handen hebt, dus gebruik die wagen/ Maxi-Cosi om je kindjes veilig neer te leggen.

5. Jij bepaalt. Leuk dat ze boekje 1 eerder open heeft geslagen dan boekje 2, maar jij weet welk kindje het langste rustig blijft en welk kindje niet. Of wie er net een fles heeft gehad en nog even rustig moet liggen zodat de melk er niet weer uitgolft door het uitkleden.

6. Omdat je je wagen hebt meegenomen kun je de kindjes na het wegen en meten lekker warm instoppen met het dekentje dat toch al in je wagen lag. Scheelt weer veel gedoe met die badcape die toch nooit goed blijft zitten.

7. Vraag of de arts/ verpleegkundige het goed vindt dat je je kindje alvast een rompertje aandoet nadat ze helemaal gecontroleerd zijn maar vóór de vaccinaties. Vaak zijn ze dan zo huilerig dat ze echt geen zin meer hebben in dat gefrunnik met zo’n romper. En dan is het een kwestie van alleen nog dat makkelijke broekje aan.

8. Het maken van de vervolgafspraak, ga net zo lang door met nee zeggen tot het je echt uitkomt. Het is voor hun een baan, maar het is jouw leven. Zij willen dat jij langskomt, en uiteraard heb je ook het beste met je kindjes voor, maar jij weet wanneer ze hun slaap of voeding nodig hebben.

9. Neem de tijd, zorg dat je voor en na de afspraak niks moet. Als jij relaxt bent zijn je kindjes het vaak ook en het scheelt enorm als je niet steeds op de klok hoeft te kijken.

Al met al mag ik niet klagen over mijn consultatiebureau. Ze zijn allemaal heel lief en kijken altijd met bewondering hoe ik me er weer doorheen sla. Zelfs na een vaccinatie, twee kindjes op schoot en een flesje geven doe ik gerust. Ik neem dan ook alle tijd en laat mij niet opjutten omdat zij nog een afspraak moeten plannen, of dat er eigenlijk net te weinig ruimte is voor alle kindjes. Daar leert het consultatiebureau ook weer van. Wees ook niet bang om te vragen of ze extra ruimte kunnen maken voor jou en je kindjes en geef duidelijk aan waar en wanneer je hulp nodig hebt als het toch niet helemaal lukt alleen. Vaak zijn ze meer dan bereid om een kindje even te knuffelen zodat je de andere aan kunt kleden. En wie wil dat nou niet, zo’n lief klein schattig kindje knuffelen.

Lieve mama’s, het komt altijd goed!

Liefs Eva

Recent Posts
Archive
bottom of page