top of page

Reizen door Canada en Amerika met 3 jonge kinderen: 'Of we helemaal gek zijn geworden?'

Mei 2016, tijdens de middag ergens in een stad in Vlaanderen:”En gaan jullie dit jaar op vakantie?”. “Ja hoor gewoon een rustige vakantie.” Blikken draaien zich in mijn richting – het antwoord lijkt al gekend – toch vragen ze:”En jullie? Met drie kids zal het de zee worden zeker?” “Nee hoor, wij gaan naar Canada en Amerika.” Monden vallen open en het wordt even stil aan tafel. Ik zie ze denken of we helemaal gek geworden zijn. Zo ging het nog een paar weken verder als ik vertelde over onze vakantieplannen, want reizen met kinderen dat lijkt voor velen onmogelijk.

Wie zijn die mensen die graag ver reizen mét kinderen? Mijn naam is Sarah, mijn man Johan leerde ik zo’n 15 jaar geleden kennen, we zijn inmiddels 8 jaar getrouwd en na een lange hobbelige weg zijn we ondertussen de fiere ouders van drie schatten van kinderen. Charlotte, drie jaar en Achiel & Cyriel een tweeling van intussen 16 maanden. Een drukke bende maar ze houden ons niet tegen om de wereld in te verkennen. We gingen met onze kinderen al naar Frankrijk, Denemarken, Tsjechië, Noord-Amerika, Canada en op talloze kleine uitstapjes her en der. Graag delen wij met jullie enkele tips zodat jullie hopelijk veel zin krijgen om er samen op uit te trekken.

Organiseren

Reizen zonder veel voorbereiding heeft zijn charme, ’s avonds uitzoeken waar je wil slapen en in alle vrijheid kunnen beslissen. Maar reizen met kinderen vraagt wel wat voorbereiding. Het laatste wat je wil is met hongerige leeuwtjes op de achterband nog op zoek moeten naar een hotel. Enkele tips voor een vlotte organisatie:

* Boek je hotels op voorhand, een kamer voor vier of vijf is niet zo makkelijk te vinden, hotels hebben ook vaak strenge regels over de aanwezigheid van meer dan één baby of kind op de kamer wat je keuze beperkter maakt.

* Boek je vliegtickets in een gunstige periode, in het najaar liggen de prijzen vaak een stuk lager en naar verre bestemmingen kan je dan vaak heel wat geld uitsparen.

* Boek indien mogelijk een rechtstreekse vlucht, tussenlandingen zijn gedoe en voegen extra reistijd toe dit is voor verre bestemmingen te vermijden. Soms scheelt een rechtstreekse vlucht maar 100 euro per volwassene. Geloof me dat is het waard zeker als je met kinderen reist.

* Let bij de keuze van je vliegtuig ook op wat je allemaal (gratis) mag meenemen en inchecken. Dit jaar vlogen wij met Air Canada, de kinderen – ook de tweeling zonder stoel – mochten allemaal een volwaardige koffer van 23kg meenemen. Ook mochten alle kinderen gratis een autostoel inchecken bovenop onze reguliere bagage. Na onze slechte ervaring met het huren van een autostoel in Amerika was dat echt een zegen. Zorg wel voor bescherming van je autostoel, wij kochten nylon zakken (gate check bags). Dat was een prima bescherming.

* Let ook op wat ze aanbieden voor kinderen, een bassinet of babybedje in het vliegtuig is zalig voor een lange vlucht, niet enkel handig om te slapen maar ook om in te spelen en het zorgt ervoor dat je handen even vrij zijn.

* Reken er niet op dat elk hotel babybedjes heeft, één babybedje was in Amerika vaak al moeilijk laat staan twee of drie. We hebben de eerste keer in Amerika met kinderen een babybedje gekocht bij Wallmart en dit laten leveren in een Fedex kantoor vlakbij het hotel, we hebben dit aan ons laatste hotel terug kunnen verkopen. Doordat we deze keer extra veel bagage mochten meenemen hebben we twee babybedjes meegenomen, twee bedjes passen in een vrij standaard sporttas en je kan ze gemakkelijk inchecken.

De route

Bij het plannen van een route voor een rondreis of het nu Frankrijk, Tsjechië of de Verenigde Staten is, google is je vriend. Wij zorgen er – in de mate van het mogelijke – bij de opmaak van de route voor om dichtbij de plek of in de stad te slapen die we dag nadien gaan bezoeken. Dit geeft je de mogelijkheid om ’s ochtends zonder extra rit of met een korte rit meteen te beginnen aan een voormiddag activiteit. Na het eten en met dutjestijd proberen we altijd even te rijden, in een nationaal park is dit wat moeilijker maar als je je verplaatst van het ene punt naar het andere is dit ideaal. Een mogelijkheid is ook om na de lunch te wandelen of een tocht te doen. Kinderen slapen (meestal) gemakkelijk in de buggy of draagrugzak. Zo krijgen ze toch hun middagdutje en wie wakker is kan samen met jullie genieten van de mooie natuur. Stap af van het idee dat je eerst naar je hotel moet gaan voor dat je gaat eten, als je kinderen honger hebben las je een stop in en ga je eerst eten voordat je naar je volgende hotel gaat. Want hongerige kinderen, tja er hoeft geen tekening bij zeker?

Perfect

Reizen met kinderen loopt niet altijd zoals gepland, maar als je even nadenkt over de afgelopen week dan kan je vast ook wel een moment bedenken waarop alles even anders liep. Dat is nu eenmaal zo, dus RELAX. Het verlaten van het huis zorgt er niet voor dat het plots engeltjes worden. Probeer te ontspannen op vakantie, kinderen hebben voor stress een zesde zintuig. Morsen ze de hele tafel onder in een ontbijtruimte? Voel je niet schuldig, hoe vaak is dit thuis al gebeurd? Gaan ze gillen omdat ze lang moeten wachten? Stel je dan de vraag welke volwassene wachten leuk vindt. Laat je verrassen door het onverwachte, komen jullie een leuke plek tegen waar de kinderen in het water kunnen plonsen of kunnen spelen? Durf dan ook je plannen van later op de dag even te vergeten, misschien heb je dan niet elke berg beklommen, het is vakantie mét de kinderen laat ze ook genieten van plekken die zij bijzonder vinden.

Onze reizen met kinderen waren zalig en ze hebben oprecht genoten. Kinderen houden ook van watervallen, witte stranden, walvissen, beren, elanden, zwemmen, ontdekken net zoals wij!

Recent Posts
Archive
bottom of page