top of page

Plons! Zwemmen met peuters: 10 tips


Zomer zomer, wat ben ik blij met jou! Gisteren was ik bij een vriendin in Amsterdam en wat heerlijk als je dan aan het water kan zitten. Een fijn vakantiegevoel... Ik staar voor mij uit en zie mensen langs de kade liggen in de zon, kinderen springen het water in en eten een ijsje. En: iedereen is vrolijk!

Ook ging ik afgelopen week samen met de meisjes zwemmen in ons mooie buitenzwembad zo'n 2 km verderop. We waren op tijd gegaan want anders kan je je auto niet meer kwijt en is het zo druk dat het een uitdaging is om je kids in de gaten te kunnen houden tussen alle andere spelende en gillende kinderen. Dus we zaten al om 10.00 uur in het water en wat hadden de meiden een plezier! Met de zwemvesten van Splash about zijn ze vrij in het water. Ik vind deze vesten fijner dan zwembandjes omdat de meiden hun bandjes het liefst weer van hun armen trekken en de zwemvesten krijgen ze nooit uit. Daarnaast is de zwemband ook geen favoriet meer van Maud en Femm, dus de tijd van 'ze drijven lekker in het water' is voorbij en ik merk dat de zwemvest op dit moment het beste werkt.

Ook is het met twee peuters een must om met twee volwassenen te gaan. Dus mijn zus was gezellig mee: zo hebben we allebei gezwommen met een kind, broodje gegeten en gewandeld door het park. Het was een relaxe ochtend maar ook ben ik altijd heel alert als we bij/in het water zijn. En deel daarom graag tips (in samenwerking met badmeester Jos) om zo veilig mogelijk te gaan zwemmen met jonge kinderen.

Ben je na een lange reis eindelijk op de camping / vakantiebestemming aangekomen, ga altijd samen de zwemgelegenheid verkennen. Waar is het ondiepe gedeelte en waar is het diepe gedeelte? Kijk goed of het kleutergedeelte afgezet is met hekjes zodat overlopen naar een dieper gedeelte uitgesloten is. Is dat niet het geval wees alert en kies een veilige plaats op de zonneweide waar kinderen toch veilig kunnen spelen.

Vijf tips voor het zwembad & de zee

1. Spreek af wie er oplet

Spreek altijd af wie er op de kinderen let, of dat nu in het zwembad, aan zee, recreatieplas of in het opblaasbad in de achtertuin is. Kinderen kunnen al verdrinken in vijf centimeter water zonder dat je het merkt.

2. Armlengte afstand

Blijf bij jonge kinderen (die niet kunnen zwemmen) in het water op een armlengte afstand, ook als ze zwembandjes / zwemvestjes dragen. Die bandjes / vestjes zijn een hulpmiddel, geen reddingsmiddel.

3. Nooit alleen

Laak je kinderen nooit alleen het water in gaan. Zelfs de beste zwemmer kan in de problemen raken.

4. Ga regelmatig zwemmen

Neem je jonge kinderen vaak mee naar het zwembad en maak plezier in het (ondiepe) water, zodat ze zich er vrij voelen. Denk daarbij aan elkaar nat spetteren, in het water spelen met een bal en verschillende manieren om naar de overkant te gaan. Push kinderen niet als ze het niet leuk vinden. Ook als kinderen hun zwemdiploma op zak hebben, moeten ze veel blijven oefenen om een goede zwemmer te worden. Geef het goede voorbeeld en laat zien dat zwemmen fun is. Behalve spelen met een bal kun je bijvoorbeeld denken aan van de kant springen, iets opduiken van de bodem of onder een vlot door zwemmen.

5. Niet duiken

Leer je kinderen om in het zwembad niet te duiken of te springen. De diepte van het water is in moeilijk in te schatten. Verken ook altijd de bassins een veilige diepte om te duiken is 2 x je lichaamslengte.

Vijf tips voor de zee

1. Tot je navel

Laat kinderen nooit verder dan tot hun navel de zee in gaan. Kunnen ze niet of nog niet goed zwemmen, laat ze dan maximaal tot hun knieën in het water gaan.

2. Bal op het strand

Laat bij aflandige wind (wind die richting zee staat) de bal of het luchtbed op het strand liggen en neem ze niet mee het water in. Drijft de bal of het luchtbed ver weg, ga er dan niet achteraan.

3. Niet te koud

Ga niet zwemmen met je kinderen als het zeewater te koud is. Door koud water krijg je eerder kramp of raak je onderkoeld.

4. Blijf uit de buurt van muien

Een mui is een onderbreking in een zandbank die haaks loopt op de zee. In een mui is de stroming sterk en die trekt altijd richting de zee. Blijf daar uit de buurt tijdens het zwemmen.

5. Let op vlaggen Verschillende vlaggen op het strand worden gebruikt om een boodschap af te geven. Een rood met gele vlag betekent dat strandwachten toezicht houden, een rode vlag dat het verboden is te baden of te zwemmen en een gele vlag zegt dat het gevaarlijk is om te baden of te zwemmen en dat drijvende voorwerpen verboden zijn. Zorg dat je de betekenis van de verschillende vlaggen kent.

WIN WIN WIN!

Een zwemvest van Splash About!

Een aanrader van tweelingmama en nu mogen we, in samenwerking met zwemvesten.nl, een zwemvest weggeven! Je kunt kiezen uit een jongens- of meidenvariant.

Hoe je mee kunt doen? Ga snel naar onze Facebookpagina en maak kans!

Recent Posts
Archive
bottom of page