top of page

'Geniet van je kraamtijd!' Maar, hoe dan?

'Geniet van je zwangerschap', 'Geniet van je verlof', 'Geniet straks van de kleine'.... 'Genieten' is het toverwoord tijdens en na je zwangerschap. Maar je vraagt je misschien ook af: Hoe dan?! Vooral de kraamtijd is toch erg druk?

Als tweelingmama heb ik helaas geen 'roze wolk' zwangerschap, verlof en kraamtijd gehad dus genieten was soms een uitdaging. Toch probeerde ik me heel bewust te zijn van de kleine wondertjes in mijn buik. Ondanks de extreme vermoeidheid en misselijkheid tijdens mijn zwangerschap kon ik dromen over de twee kleine mensjes die in mij groeiden en straks in hun mooie babykamertje zouden liggen... Mijn verlof zorgden ervoor dat ik mij in ieder geval niet meer druk hoefde te maken over het werk en dat ik dat nu volledig kon loslaten. Ik kon mij gaan focussen op mijn zwangerschap en de bevalling.

Vier weken voor je bevalling stoppen met werken kan tegenvallen. Elke situatie is natuurlijk anders, maar vraag jezelf af of je het inderdaad nog volhoudt? Je hebt straks veel energie nodig voor je bevalling en daarna.

Uiteindelijk ben ik met 34 weken bevallen en was de kraamtijd dus in het ziekenhuis. Heel anders dan wanneer je binnen een paar dagen met je kindje(s) thuiskomt, de kraamhulp je op staat te wachten en de kraamvisite voor de deur staat te springen om jullie nieuwe wondertje(s) te zien. Maar hoe zorg je nu dat je zelf ook kunt genieten van deze bijzondere tijd?

Wat kan je van tevoren al doen? Schrijf tijdens je zwangerschap alvast de enveloppen van de geboortekaartjes, dat scheelt straks een hoop werk. Ook helpt het om een dagboekje bij te houden tijdens je zwangerschap maar ook daarna. Dit lucht vaak op en zorgt voor ruimte in je hoofd.

Slapen Een idee kan zijn om op het geboortekaartje de slaaptijd te vermelden van jou en je kindje(s). Zo voorkom je dat op dat tijdstip bezoek voor de deur staat en betekent dus echt een rustmoment bij jullie thuis. Mobiel uit, briefje op de deur... en lekker gaan slapen. Blijf de eerste vier of vijf dagen ook echt in bed. Je moet uitrusten van de bevalling, soms heb je (meerdere) nachten overgeslagen en vanaf dat het kindje geboren is beginnen de gebroken nachten. Daarom is het belangrijk om te genieten van je kind en de verzorging die je krijgt. Heb je 1 kindje gekregen en huilt je baby veel 's nachts? Dan is het slim om wisseldiensten te draaien: zo slaap jij een paar uur en je partner ook. Een tweeling gekregen? Dan wordt dit lastiger; meestal moet je dan allebei je bed uit om beide kindjes te troosten of te voeden.

Vraag hulp Vraag op tijd hulp aan je (schoon)moeder, vriendin, zus, buurvrouw... Zeker met de geboorte van een tweeling heb je alle hulp hard nodig. Idee is om deze hulp al tijdens de zwangerschap te regelen want je weet niet hoe het met je gaat de eerste weken. Eerlijk is eerlijk, ik vond en vind het vaak lastig om hulp te vragen: ik red het toch zelf wel? Maar ik moet zeggen dat ik toch regelmatig erg vermoeid ben en het dan fijn vindt om even op te laden wanneer mijn (schoon)moeder oppast of een rondje met ze gaat wandelen.

Kraambezoek Bezoek geeft vaak toch wel stress de eerste week/weken na de bevalling. Er komt zoveel op je af: je bent mama geworden, je hebt kraamhulp in huis, de verloskundige komt langs, het consultatiebureau komt voor de hielprik.... En zelf ben je net bevallen! Komt kraamvisite dus niet uit, dan maar even niet. Kraambezoek komt meestal zo'n half uurtje tot maximaal 45 minuten. Er zijn mensen die langer blijven hangen en belangrijk is om aan te geven dat je het fijn vindt dat diegene er is maar dat je echt moe bent en snel weer wat af wil spreken als je herstelt bent. Heel lastig (ik had er zelf ook moeite mee) maar je moet het wel vol kunnen houden... Een mama met energie is belangrijk voor je kindje(s)!

En dan ben je ineens papa! Ook voor vaders is het een grote verandering. Papa's zijn vanaf het begin hard nodig maar vanaf de tweede week extra hard omdat de kraamhulp dan weg is. Tip voor papa's: neem vanaf dat moment vrij om samen voor jullie kindje te zorgen. Zo nam mijn partner tussen Kerst en Nieuwjaar vrij. We waren vanaf begin december al thuis met onze meisjes, maar konden we rustig genieten als gezinnetje.

Recent Posts
Archive
bottom of page