top of page

Een verre reis maken met kinderen: tips & tricks


Vakantie, ik kijk er altijd een lange tijd naar uit maar voor je het weet is het ook weer voorbij. Herkenbaar? Zo zijn we net terug van onze reis naar Curacao. Vanaf het moment dat deze vakantie was geboekt, waren we er regelmatig mee bezig: wat gaan we daar allemaal doen, wat nemen we mee en heel belangrijk, hoe gaan we de lange vliegreis 'overleven' met twee peuters van 1,5 jaar? Samen met mijn schoonfamilie, waarmee we deze reis zouden gaan maken, hebben we ons goed voorbereid. En hoe het allemaal is verlopen lees je in deze blog met handige tips voor als je binnenkort ook een verre reis gaat maken.

Een lange vliegreis: nooit meer of toch wel? Onze heenreis duurde zo'n 12 uur lang en de meiden hebben geen minuut geslapen. Omdat we 's middags om half 2 vlogen, gingen zij vol energie het toestel in en hadden dus ook niet de intentie om ook maar een oog dicht te doen. Met als gevolg dat ze geen moment hebben stil gezeten, overal heen wilden lopen (wat alles behalve handig is in een vliegtuig) en veel hebben gehuild. Papa en mama konden op dat moment dus ook wel janken en ik had het gevoel dat iedereen om ons heen last van ons had. Dit bevestigde een dame vlakbij ons door net na het opstijgen (lees: we zaten net vijf minuten in de lucht) aan mij te vragen of onze kinderen niet zo wilden gillen. Sorry?! Ten eerste waren het op dat moment niet onze meiden die gilden maar was het een kindje ergens anders, maar ik vroeg me ook af of zij een oplossing had? Nee, helaas lukt het mij nog niet om twee peuters van 1,5 jaar stil op een stoel vast te zetten. Wat zal ze zich de hele reis aan ons geergerd hebben... Om de reis nog een beetje leuk te maken hadden we cadeautjes bij ons, veel eten en drinken en hebben we rond bedtijd het dagelijkse slaapritueel gedaan door een flesje te geven en slaapzak aan te trekken. Maar helaas, zonder resultaat. Het uitpakken van de cadeautjes wat twee minuten leuk en ook de slaapzak werkte nu niet. We hebben vooral maar gedacht: straks zijn we op vakantie en dan zijn we het weer vergeten. Maar we moesten natuurlijk ook nog terug... Gelukkig ging dat zoveel beter! We hadden toen een nachtvlucht en de meiden hebben heel wat uurtjes geslapen en lekker rustig op onze schoot gezeten/gelegen. Ok, zelf kan je niet bewegen en heb je aan het einde van de reis geen billen meer over maar hoe fijn was het dat de meisjes het zo goed deden en niemand last van ons had. Zo kon het dus ook! Wie weet durf ik een lange vliegreis met de kinderen dus nog wel een keer aan ;)

Vliegtips met jonge kinderen:

 • kijk of het mogelijk is om een nachtvlucht te boeken;

 • zet filmpjes op je iPad;

 • neem eten mee wat ze lekker vinden, ook al is dat een keer wat minder gezond;

 • cadeautjes zorgen voor afleiding (al was het dus bij ons maar van korte duur);

 • probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven.

Geen rustvakantie meer met kleine kids

Eerlijk is eerlijk, deze uitspraak klopt wel. Ook al kijk je net zo uit naar de vakantie als 'vroeger', eenmaal op vakantie merk je dat het toch echt wel anders is. De rustvakantie is een doe-vakantie geworden. Liggen op een strandbedje zit er niet meer in en uitgebreid uiteten is ook een uitdaging met twee peuters. Ik heb wat uurtjes achter de kids aan gelopen en ondertussen hoorde ik mezelf roepen 'Niet het zwembad in lopen', 'Pas op, het is glad', 'Kom, lopen we samen naar de zee'... Mijn ogen schieten alle kanten op, had ik ze nu ook maar in mijn achterhoofd.

Vakantietips:

 • goede schoentjes/sandaaltjes zodat je kinderen bijvoorbeeld niet uitglijden bij het zwembad;

 • wanneer je kindjes slapen zorg dan echt voor me-time, pak je boek of tijdschrift en ga lekker op het strandbedje liggen;

 • huur een auto zodat je met je kinderen kunt rondtoeren. De meeste kindjes vinden het ook fijn om in de auto in slaap te vallen;

 • plan je dagen niet (te) vol maar zorg voor voldoende rustmomenten met je kinderen;

 • wanneer je met anderen op vakantie gaat, vraag of zij een avondje willen oppassen zodat je ook een keer samen kan uiteten of een drankje kan gaan drinken;

 • maak je niet te druk en onthoud dat het vakantie is!

Van watervrees naar waterplezier

Onze Maud was voor de vakantie bang in het water. Als een klein aapje hing ze aan onze schouders en vond het maar niks dat diepe water. Maar het is ongelofelijk hoe snel dit kan veranderen als je elke dag met je kind zwemt. Na een week wilde ze het liefst het water in en met het zwemvestje aan zwom ze gewoon zelf. Zo leuk om te zien!

Zwemtips:

 • schaf een goed zwemvest of zwembandjes aan. Wij hebben gekozen voor de Splash About Float Jacket Pink Gingham.

 • zorg voor goede zonnehoedjes en zonnebrand. In het water verbranden kinderen extra snel. Wij gebruikten Vision zonnebrand;

 • een zwemband is ook slim om mee te nemen. Je kunt zelfs kiezen voor de tweelingzwemband. Ik schreef hierover eerder een blog.

Help! Daar is de jetlag Als je ver gaat vliegen dan is er meestal ook die bekende jetlag. Op Curacao hebben we er niet heel veel last van gehad maar terug hebben we een nacht overgeslagen door de vlucht en je gaat ineens 6 uur vooruit. Nou, dat merk je wel. We zijn nu 4 dagen thuis en langzaam komen we in een ritme. Al moet ik de meisjes elke ochtend wel rond half 9 wakker maken. Toch is het belangrijk om steeds meer in het ritme te komen al heb je daar dus wel een weekje voor nodig.

Ach, we genieten dus nog even lekker na van de vakantie. Want ook al was het een doe-vakantie met weinig rust, het was wel een vakantie om nooit te vergeten en mis nu alweer al het (zwem)plezier samen met onze meisjes!

Recent Posts
Archive
bottom of page