top of page

Een ontspannen meerlingzwangerschap, kan dat?


Vanessa (39) is mijn naam en ik ben moeder van vier kinderen. Onze zoon David van 10, onze dochter Elisa van 7 en onze jongenstweeling Noah en Micha van 22 maanden. Ik vind het erg leuk om een gastblog te schrijven over mijn zwangerschap en over mijn eigen bedrijf. En mijn bedrijf heeft veel te maken met meerlingzwangerschappen….

Net vol spanning een echo gehad? En toen bleek er niet één maar twee of meer hartjes te kloppen? Ben je daarna ook even in een achtbaan beland? Hoe gaan we dit doen? Slapeloze nachten? Alleen nog maar met de kinderen bezig zijn? Werk? Wat moet ik allemaal gaan regelen? En medisch, wat betekent deze zwangerschap? Vragen, veel vragen.

Voor mij was bovenstaande heel herkenbaar toen wij onze eerste echo kregen wat dus een tweeling bleek te zijn. Bijna in een soort van shock reden we naar huis en kwam een licht gevoel van ‘paniek’ over mij, en ook mijn man, heen. Hoe gaan we dit allemaal doen? En geloof me het is allemaal wel weer op z’n pootjes terecht gekomen, maar dat had, eerlijk is eerlijk, ook wat voeten in aarde.

Persoonlijk heb ik ervaren dat je veel zelf moet uitzoeken als aanstaande meerlingmama. Wat moet ik praktisch regelen? Met het werk? En wat betekent het medisch voor mij? Hoe zullen de eerste maanden verlopen? Wat is daarin handig en wat niet? Ik liep met veel vragen rond. Ik ben zelf natuurlijk op zoek gegaan op internet en ben diverse websites, de NVOM natuurlijk ook tegengekomen. Maar eerlijk gezegd miste ik ook echt het contact met andere moeders. Bij mijn oudste zoon heb ik een zwangerschapscursus gevolgd en de ontmoeting met elkaar. Meeleven, ontspanning en dus even echt een moment voor mezelf tijdens de zwangerschap vond ik heerlijk. Voor mij had het niet veel meerwaarde om nog een keer zo’n cursus te doen, want ik wilde vooral veel weten wat erbij komt kijken als je een tweeling krijgt.

Doordat ik al twee eerdere zwangerschappen heb gehad, heb ik gemerkt dat een tweelingzwangerschap echt wat anders is dan een reguliere zwangerschap. Dat klinkt heel logisch, maar toch merk ik bij andere aanstaande meerlingmoeders dat zij vaak toch op dezelfde manier met een meerlingzwangerschap omgaan als met een ‘gewone’ zwangerschap.

Wat ik heel bewust heb gedaan, is echt mijn voet van het gaspedaal afgehaald. Ik ben op de rustige modus verder gegaan. Ook ben ik tijdig gestopt met werken. Op dat moment ging het nog goed, maar toen ik eenmaal thuis was, was ik zo blij dat ik naar mijn lichaam had geluisterd. De rust kunnen pakken wanneer je het nodig hebt. Echt toeleven naar de komst van twee mooie mannetjes! Uiteindelijk ben ik met 38 weken en 1 dag bevallen.

Na de geboorte van onze zoons, ben ik iets langer uit de roulatie geweest op mijn werk. Toen ik mijn werk weer ging oppakken heb ik toen besloten om een coachopleiding te gaan doen. De opleiding vond ik zó leuk dat ik besloot om mijn ervaring vanuit mijn werk in de zorg, mijn kennis vanuit de coachopleiding en mijn kennis en vooral ervaring als moeder en meerlingmoeder in te gaan zetten in mijn eigen bedrijf. En ik heb woord bij daad gevoegd.

En nu ben ik dus 'de mama's coach' en moeder van vier kinderen! En ik denk nog wel eens terug aan het moment dat ik na de echo naar huis reed en er zoveel door mijn hoofd ging. Het begon als een rollercoaster en nu geniet ik vooral van onze vrolijke mannetjes. En ja, er zijn momenten waarop ik met mijn handen in mijn haar zit, of weer de trappen op en neer ren en voel dat het best allemaal hectisch is…. Ook dat is wat ik ervaar als moeder en coach. Maar gelukkig lukt het mij ook heel vaak om te genieten van wat onze tweeling in ons gezin heeft gebracht. Vrolijkheid, gezelligheid en drukte!

Waar gaat deze blog nu heen? Wat ik andere aanstaande meerlingmoeders nu ook gun, is dat zij op een zo ontspannen mogelijke manier kunnen toeleven naar de komst van hun meerling. Daarom geef ik zwangerschapscursussen voor meerlingmoeders. In deze zwangerschapscursus krijg je praktische tips, kan je je voorbereiden en nadenken over bijvoorbeeld borstvoeding en de bevalling. En je ontmoet ook andere aanstaande meerlingmoeders waarmee je ervaringen kan delen. Want geloof me, als meerlingmoeders elkaar aankijken, dan begrijp je elkaar. Dat ga ik je niet uitleggen, dat ga je ervaren. Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden? Kijk dan op mijn website voor de informatie en voor vragen kan je altijd contact met mij opnemen. Mijn website is: meerlingmama.nl.

Wat ik je gun is een ontspannen zwangerschap en een fijne start met jullie meerling. De cursus Meerlingmama is daar een ontspannen, warme, gezellige en praktische voorbereiding op.

Recent Posts
Archive
bottom of page