top of page

Tweeling in huis? 5 tips voor een veilige omgeving


'Help! Hoe zorg ik voor een veilige omgeving en wat doe ik als mijn kind hard valt?' Herken je deze gedachte? Je tweeling die allebei een andere kant op rent waardoor er eentje met die veel te dure glazen vaas aan komt zetten? Oei, dat ging maar net goed... Maar soms ook niet... Tweelingmama geeft vijf tips voor veiligheid in huis met twee (of minder/meer) peuters EN we hebben een leuke aanbieding voor een EHBO-cursus voor ouders met kleine kinderen. Lees snel verder! Ineens draait je baby om

Je kindjes liggen nog lekker stil en je kunt ze rustig aankleden. Maar dan, ineens draait er eentje om en je weet: oke, de commode is nu best een spannend 'ding', ik kan me niet meer omdraaien om m'n andere kind even wat te geven en samen aankleden op het grote bed wordt nu ook een uitdaging. Tip: wanneer je je ene kindje aankleedt, zorg dat de ander in zijn bedje wat speelgoed heeft of een flesje zodat hij zichzelf bezighoudt. Weinig gezeur zorgt voor minder stress. Maar het is een feit: je kunt je niet in tweeen delen, dus als je kindje toch ongeduldig wordt omdat hij geen aandacht krijg, helaas... hij moet even wachten. Veiligheid gaat voor alles!

Het is tijd voor kruipen

Na het draaien komt het kruipen. Nu wordt het ook onveilig op de grond. Let op al je stekkers, draden en spullen op de grond. Niks is meer veilig en tijdens de kruipperiode gaat vaak ook alles de mond in. 'Bah' zeggen helpt dan nog niet maar blijf het vooral benoemen. In de beginperiode van het kruipen gaat het nog niet zo hard en is het nog te overzien met twee. Maar wanneer ze beter gaan kruipen, gaan ze ook sneller kruipen... en dat maal 2. Ogen en oren tekort dus! Tip: maak je huis volledig kindproof. Ik weet het, ze moeten leren om van spullen af te blijven maar ze zijn nog klein en vergeet niet dat je er twee tegelijk hebt. Je kunt nu eenmaal niet bij allebei tegelijk zijn om ze te 'redden' van dat leuke stenen beeldje op de grond of oplader van de laptop.

De eerste stapjes

Na het kruipen begint het pas echt (ik spreek uit ervaring): de eerste stapjes. In het begin gaat het nog niet snel maar wel vaak erg onhandig dus: met vallen en opstaan. En vooral dat vallen zorgt voor veel huilbuien. En ja hoor, heb je net de ene opgevangen, ligt de ander aan de andere kant van de woonkamer. Zucht, en nu? Neem in ieder geval de tijd om je kindje(s) te troosten en zorg dat ze soms ook hun rustmoment hebben. Omdat het ontdekken nu echt is begonnen, willen ze van alles maar helaas, ze kunnen het nog niet allemaal. Op een gegeven moment worden ze moe en dan is het vaker vallen dan lopen. Zet ze op dat moment in de box of kinderstoel,

De box

Ik noemde het al: de box. Mijn tip is om deze niet te vroeg de deur uit te doen. Het is wel handig om een tweelingbox te hebben of voor ieder een eigen box want op een gegeven moment worden ze te groot om samen in een 'standaard' box te staan (en dat kan ook weer voor blauwe plekken zorgen). Wanneer je consequent bent in het gebruiken van de box als speelplek dan weet ik uit ervaring dat je dit best lang kunt volhouden. Zo zijn onze meiden nu ruim 16 maanden en ze staan nog steeds veel in de box. Ik kan ondertussen dan even de vaatwasmachine leegruimen of de vloer dweilen. Geen gevaar en dat geeft rust.

Waar kan je nog meer op letten?

En dan zijn er uiteraard nog heel veel andere dingen die belangrijk zijn om op te letten: haakjes op de keukendeuren (want nee, het lukt mij maar niet om allebei mijn kids uit die kastjes met al mijn glazen te houden), geen chemische middelen waar ze bij kunnen, stopcontacten kindproof, let ook op spullen waar ze op kunnen klimmen, bijvoorbeeld lage tafels of de kinderstoel (daar klimmen ze bij mij al op...). Ook is het handig om in bad speciale badzitjes te hebben waardoor je kindjes tegelijk in bad kunnen. Uiteraard is het belangrijk dat er twee volwassenen zijn als je twee kindjes samen in bad doet. Op het consultatiebureau kunnen ze je meer veiligheidstips geven.

Ontvang korting op een EHBO-cursus voor ouders Een blauwe plek vallen hoort het bij, we kunnen nu eenmaal niet de hele dag hand in hand lopen met onze kindjes. Maar het kan ook erger dan een bult op het voorhoofd. Wat te doen als je kind toch in een gevaarlijke situatie terecht is gekomen? Hoe pak je dit aan? Tweelingmama mag in samenwerking met Handle with care Geboortezorg 20% korting geven op de EHBO cursus voor ouders. De ouders ontvangen een erkend certificaat van het Oranje kruis. Interesse? Stuur een mail naar sdonderwinkel@hwcgeboortezorg.nl en meld je aan met de kortingscode Blog.

Over de EHBO-cursus Iedereen die zelf kinderen heeft, hen verzorgt of met hen werkt, kent de nieuwsgierigheid waarmee het kind stap voor stap de wereld om zich heen verkent en ontdekt. Ongevallen, klein of groot, op verschillende leeftijden en in verschillende ontwikkelingsfasen, komen geregeld voor. De opleiding Eerste Hulp aan kinderen leidt mensen op om op een verantwoorde wijze eerste hulp te verlenen aan kinderen.

De volgende onderwerpen worden tijdens de EHBO-cursus behandeld:

stoornissen in het bewustzijn en ademhaling, ernstige bloedingen, uitwendige wonden, brandwonden, ontwrichting en botbreuken, kneuzing en verstuiking, oogletsel, vergiftiging, elektriciteitsongevallen, koude letsels, warmte letsels, kleine ongevallen, etc.

De cursus duurt een hele dag of je volgt de cursus in twee avonden. Meer info? Stuur een mail naar sdonderwinkel@hwcgeboortezorg.nl.

Recent Posts
Archive
bottom of page