top of page

Had ik al gezegd hoe prachtig jullie zijn? Gewoon zoals jullie zijn?


Wereldwijf Nienke schrijft deze brief aan haar tweelingdochters

Lieve, mooie, bijzondere dochters. In Engeland is deze week uit onderzoek gebleken dat er de laatste vijf jaar een sterke stijging is waargenomen in de emotionele problemen waar jonge meisjes mee te kampen hebben. De stijging wordt toegedicht aan de toenemende druk op jonge meisjes om slank te zijn en bovendien aan de toenemende seksualisering van jonge meisjes.

Toekomst Jullie zijn pas drie en het gaat in het onderzoek om meisjes van ongeveer dertien jaar, maar op een dag zullen ook jullie zonder twijfel worden blootgesteld aan die kennelijke druk. Daarom wil ik het graag even over jullie toekomst hebben.

Prachtig Ik wil jullie allereerst vertellen dat jullie prachtig zijn. Zo prachtig mooi hadden zelfs papa en ik jullie niet kunnen bedenken. En jullie zijn bovendien met z’n tweetjes prachtig mooi. Iemand die ooit tegen jullie beiden of één van jullie zal zeggen dat dat niet zo is, heeft ongelijk. Die persoon is er enkel op uit jullie je zelfvertrouwen te ontnemen. Begrijpen jullie dat? Die persoon haalt zijn of haar kennelijk lage zelfbeeld op door anderen te krenken. Die persoon voelt zich daardoor sterker en machtiger, maar hij of zij is eigenlijk vrij treurig. Jullie aandacht niet waard. Denk er maar eens rustig over na.

Spiegel Ik wil jullie ook graag iets vertellen over jullie toekomst, als jong meisje op de middelbare school. Als jullie tegen die tijd in de spiegel kijken en denken dat jullie niet voldoen aan het dan geldende ideaalbeeld, praat dan met me. Vertel me wat je ziet en vertel wat je daaraan wil doen. Ik sta overal voor open, maar besef wel dat ik het probleem waarschijnlijk niet zal zien. Ik zal desondanks erg mijn best doen.

De norm Vergeet niet dat uit dit (dan voor jullie inmiddels prehistorische) onderzoek uit 2015 al is gebleken dat de emotionele problemen van meisjes van jouw leeftijd vele malen hoger liggen dan van de jongens uit je klas. Omdat zij er niet uit hoeven te zien als het laatste topmodel, maar dat wel van jou verwachten. Omdat jij je aangesproken zal voelen door advertenties van modellen die niet de norm zijn. Je mag je daarom best eens rot voelen, maar treur niet te lang en vertel jezelf dat niet zij, maar jíj de norm bent, prachtig zoals je bent. Zoals al je vriendinnen ook prachtig zullen zijn. Ieder op haar eigen manier. Met imperfecties misschien, maar dat maakt jullie nu juist zo mooi anders allemaal. Vertel dat elkaar ook. Benoem elkaars goede eigenschappen. Daarvan leer je jezelf op een andere manier te zien en kijk je ook opnieuw naar anderen. En pest nooit. Pesten kan verschrikkelijke gevolgen hebben. Jullie kunnen met z’n tweetjes bovendien een verschil maken in de klas. Sta op voor elkaar. Help elkaar en geef elkaar zelfvertrouwen. Wees lief. Daar doe je nooit iemand kwaad mee. Lief is altijd goed.

Zelfvertrouwen Wees vriendinnen met meisjes die jou ook zelfvertrouwen geven en die onvoorwaardelijk achter jou staan. Probeer niet jaloers te zijn. Ieder leven heeft voordelen en nadelen en jaloezie maakt de druk om de ultieme perfectie nog groter. Jaloezie belemmert jouw groei en leidt tot niets. Het is tijdsverspilling. Geloof me maar.

Rijkdom Laat je niet voorstaan op rijkdom. Het zal je visie beperken en je leven verarmen. Onthoud hoe rijk jullie zijn door jullie leven in het buitenland. Hoe rijk jullie zijn door jullie kennis van talen en culturen. In Afrika waren jullie beste vrienden met de armste mensen van de wereld en wat een rijkdom hebben zij jullie gebracht. Vergeet dat nooit.

Het meisje dat je bent Blijf je bewust van jouw goede eigenschappen en blijf alsjeblieft nog even het meisje dat je bent. Niemand heeft het recht zich aan jou op te dringen. Niemand heeft het recht op een respectloze manier met jou om te gaan. Praat met me als je het gevoel hebt dat je er geen vat op hebt. Schaam je niet. Nooit. Voor wat een ander tegen jouw wil met jou doet. Help elkaar als één van jullie zich in een hoek geplaatst voelt, of dreigt het zelfrespect te verliezen. Dreig desnoods met je kleine, grote broer, je grote neven of als het echt moet, je vader. Hij zal er staan als het nodig is. Durf ook nee te zeggen. Of heel hard te gillen. En alsjeblieft praat met me. Ik had eens ook jullie leeftijd en zal het begrijpen. Bovendien zal ik jullie altijd kunnen helpen, ook al denk je soms van niet.

Een andere planeet Geniet bovenal van je jonge meisjesleven. Elke stap die je zet, leidt tot een ongetwijfeld geweldige toekomst. Jouw leven hoort echt ongelooflijk zorgeloos te zijn. Indien het niet zorgeloos is, klopt er iets niet en gaan we daar iets aan doen. Voor jou veranderen wij de wereld als dat nodig is. En alles komt altijd goed. Als je dat graag wil, delen we in jouw leed, gaan we met z’n allen op een gezond dieet, desnoods verhuizen we naar een andere planeet. Maar zoals gezegd, ik denk niet dat dat nodig zal zijn.

Jouw ik Lieve dochters, jullie zijn prachtig zoals jullie zijn. Besef dat, neem dat mee in jullie jonge meisjes jaren en vraag het me opnieuw als je twijfelt. Wees onzeker over het proefwerk dat je moet leren, over of die leuke jongen je wel ziet staan, over je sportprestaties of, of dat belachelijke nieuwe jurkje dat je moeder voor je heeft gekocht, je wel staat. Wees onzeker over tijdelijke omstandigheden, maar nooit over jouw ik. Jullie ik.

Webcam Maar lieve schatten, wat er ook gebeurt, echt, wat er ook gebeurt, stuur nooit naaktfoto’s van jezelf naar je veel te jonge vriendje, je veel te oude vriendje of je beste vriendin. Strip nooit voor een webcam of voor die gast op zijn scooter die wel altijd bij jouw school staat, maar gek genoeg eigenlijk helemaal niet naar school gaat. Doe dat niet, loop dan liever hele dagen in je blootje door ons huis. Voor jullie wil ik, als ultieme uitzondering, een nudistenvakantie overwegen. Nee, sorry, toch niet (‘not my cup of tea’, zoals de Engelsen zouden zeggen), maar verder heb ik alles voor jullie over. Doe dat niet en dan komt alles helemaal goed. Dat beloof ik jullie. En papa ook.

Had ik al gezegd hoe prachtig jullie zijn? Gewoon zoals jullie zijn?

Recent Posts
Archive
bottom of page