top of page

De eerste liefde: 'Mijn dochter krijgt een piepklein kusje van little Joe'


Little Joe is twee jaar oud en zijn blonde krullen zijn engelachtig mooi. We zijn in 'jungle land', een indoor speelparadijs hier in Kinshasa, als ik hem voor het eerst ontmoet. Een opvallende verschijning met zijn blonde krullen, lichtgetinte huid en donkere ogen. Van Libanese afkomst, zoals velen hier. Handelaars, verkopers, sjacheraars, uitbaters. Praktisch alle supermarkten, de enigszins toegankelijke winkels en zelfs 'jungle land' worden gerund door Libanezen. Buitenlanders in Kinshasa, zoals wij en zoals de ouders van little Joe, die intussen enkel oog heeft voor een van mijn dochters. En hij weet kennelijk precies wat hij wil, want mijn andere dochter, die voor het overgrote deel van de tijd en door het overgrote deel van de mensen ook voor haar zus wordt aangezien, loopt hij straal voorbij. Recht op zijn doel af. Als zij wankelend op haar teentjes een boek uit de boekenkast probeert te pakken, gooit hij alle boeken voor haar voeten op de grond en als zij een legoblokje probeert te stapelen, bouwt hij voor haar de hoogste toren. In de ballenbak duwt hij alle ballen zonder enig egoïsme één voor één naar haar toe en op de trampoline pakt hij zelfs voorzichtig haar hand. Al die tijd probeert hij haar blik te vangen en dat is wonderlijk om te zien. Bij een tweejarige. Die little Joe, met zijn engelenhaar. Als we naar huis gaan, loopt hij een stukje met ons mee richting de uitgang. Mijn dochter krijgt spontaan een piepklein kusje ergens tussen haar schouder en haar wang. Ik kon het niet voorkomen. Hij zwaait nog even, zijn grote, donkere ogen vol verwachting, bijna smekend om een reactie van mijn dochter. Maar zij heeft hem niet opgemerkt. Niet bij de boekenkast of bij de lego, noch in de ballenbak of op de trampoline. In haar eigen wereld, in haar eigen speelparadijs is nog geen plaats voor little Joe en zijn blonde krullen. En zittend op de rand van het springkussen, laten we hem vertwijfeld achter. Zijn vermoedelijke, eerste liefde betrof mijn lieve, mooie dochter, maar zij, zij heeft het niet gezien.

Op deze site vertelt tweelingmama Nienke elke week over haar leven in Congo.

Recent Posts
Archive
bottom of page