top of page

Wel of geen speen?


Wat vind jij: wel of geen speen? Het zorgt regelmatig voor discussie. Vorige week nog: David en Victoria Beckham liggen onder vuur omdat ze hun vierjarige dochter met een speen rond laten lopen. Slecht ouderschap? Nee, ik vind dat iedereen dit zelf moet bepalen. Als ouder weet je wat het beste is voor je kind(eren). Later tandproblemen? Dat kan, maar misschien gaat het meisje zonder speen wel duimen en heeft het straks ook tandproblemen, dat kan ook... In ieder geval valt (bijna) de hele wereld er over en hebben we allemaal een mening.

Ik herinner mij een gesprek op straat ongeveer een half jaar geleden: de meisjes waren nog geen 3 maanden en een oma liep met haar kleinkind te wandelen. Zoals meestal wil oma ook even in mijn kinderwagen kijken, haar reactie: 'Wat lief, twee meisjes! Maar zij hebben dus nog een speen? Nou, dat heb ik mijn kleinkind meteen afgeleerd!' Ze vertelt verder, ik luister eigenlijk niet meer en denk terug aan het hele begin. Doordat Maud en Femm te vroeg geboren zijn, kregen zij in het ziekenhuis een speentje om hun zuigreflex te stimuleren. Daarnaast gaf het ook troost tijdens de dagelijkse prikjes. Ze kregen een speciaal speentje voor vroeggeboren kindjes (soothie speen). Maud heeft deze trouwens nog steeds, want een "normale" speen vindt ze maar niks. Bij ons was het speentje dus een noodzaak. Niet dat ik de energie heb om dit aan deze oma uit te leggen dus ik zeg netjes "Fijne dag", loop verder en kijk naar mijn meisjes die lekker liggen slapen, met speen.

Ondertussen zijn onze meiden ruim 9 maanden en Femm heeft sinds een maand geen speen meer. Ineens had ze er geen zin meer in. Ook duimt ze (nog) niet, dus wie weet straks geen tandproblemen. Alhoewel, ik had zelf ook maar kort een speen en ik heb nooit geduimd maar ik kan je vertellen dat ik verschillende beugels, in alle vormen en maten heb gehad. Wat een ellende!

Zo heeft iedere ouder, ieder kind zijn eigen verhaal. Uiteraard mag David Beckham best even langskomen voor advies: doe wat goed voelt en volg je oudergevoel. Dan komt het vast allemaal goed!

Tip: kijk eens op de website kleinewolk.nl. Ze verkopen onder andere de soothie speen maar ook andere leuke babyspullen.

Tags:

Recent Posts
Archive
bottom of page