top of page

Een duidelijke kerstvakantie

Een gezellige kerstvakantie! Fijne Feestdagen! Dat is wat we meestal zeggen wanneer het bijna kerstvakantie is (en waar we natuurlijk op hopen). Maar soms is er meer nodig dan alleen gezelligheid en is het een periode waarin een kind meer houvast kan gebruiken.


Zo ga je voor meer structuur tijdens de kerstvakantie:


  1. Maak een kerstkalender en plan activiteiten rondom de kerstvakantie in. Schrijf de dag van de week erop met daarbij de activiteit. Kan je kind nog niet lezen? Kies dan voor pictogrammen of teken zelf de activiteit. Start een week ervoor want dan wordt het kerstfeest op school of het kinderdagverblijf gevierd. Print de kalender uit en hang deze op.

  2. Heeft jouw kind spanning voor de kerstviering op school? Vraag de leraar hoe kerst op school eruitziet. Zo kun je het samen met je kind voorbereiden.

  3. Ook tijdens de kerstdagen en op Oud- en Nieuwjaarsdag kan het voor een kind fijn zijn om te weten wanneer het is, wie er komen, wat jullie gaan doen... Maak ook eventueel afspraken en bespreek de regels.

  4. Vieren jullie kerst met cadeaus? Maak tijdig een verlanglijstje. Nog duidelijker wordt het als je er een bedrag bij zet (bijvoorbeeld maximaal 20 euro, maximaal 2 cadeaus). Zijn de kinderen al wat groter? Laat ze zelf voor een bepaald bedrag een cadeau kopen voor een ander. Denk bijvoorbeeld aan lootjes trekken of spreek af wie voor wie een cadeau koopt.

  5. In een vakantie verlopen dagen veelal anders. Het helpt als je op vaste momenten standaard activiteiten doet zoals ontbijten, knutselen, voorlezen of naar bed gaan. Zet dit op een schema waardoor het ook zichtbaar is.

  6. Welke plannen zijn er voor de kerstvakantie? Bespreek het samen met je kind en maak een schema: wat wil hij/zij graag doen. Kan dat ook? En als de activiteit is gedaan zet een grote smile erachter, of een vinkje of hartje mag ook ;)

  7. Ga je tijdens de kerstvakantie op vakantie? Ook dan is het soms fijn een overzicht te maken: waar gaan jullie heen? Met wie, wanneer en hoe lang? Waar gaat de reis naartoe en wat neem je mee?

  8. En dan is de kerstvakantie voorbij! Kijk er samen op terug: wat ging goed en wat ging minder goed? Wat was leuk / niet / minder leuk?

We wensen jullie een duidelijke en gezellige kerstvakantie!
Comentarios


Recent Posts
Archive
bottom of page