top of page

Een tweeling: identiek & uniek


Hebben jullie het ook gezien? Het programma FOCUS: Het geheime leven van tweelingen. Ik heb met veel interesse deze aflevering gekeken over eeneiige tweelingen. "Je hebt altijd een maatje", vertelt een 81-jarige tweeling. Ze wonen samen in 1 huis, ieder een eigen verdieping. Ze zijn de oudste dj's ter wereld, en ja... ze treden altijd samen op. Onafscheidelijk, ze zijn nog nooit langer dan twee weken zonder elkaar geweest. Je ziet ze genieten deze mannen, ze hebben een vriend voor het leven. Al 81 jaar!

Mooi vind ik dat, het idee dat je je vriend(in) altijd bij je hebt. Iemand die precies weet hoe je in elkaar zit, iemand die een soort spiegelbeeld is van jou. Iemand die je altijd begrijpt, die er is wanneer je hem of haar zo hard nodig hebt. Het lijkt mij wel wat... zo'n tweelingzus. Maar ik vraag me ook af: als je altijd samen bent, heb je dan ook nog een eigen identiteit? Mensen spreken je aan in de wij-vorm in plaats van in de jij-vorm. Heb je ook een groter sociaal leven of is het je tweelingbroer/-zus en jij against the world? Lijkt mij dat ook wat? Ik ga voor identiek en uniek ;)

Ik ben nu al heel doelbewust bezig met een eigen identiteit voor onze meisjes. Zo hebben ze lang niet altijd dezelfde kleertjes aan (het moet natuurlijk wel leuk matchen ;), gaan ze soms apart logeren zodat ze volledige aandacht krijgen en mogen ze uiteraard zijn wie ze zijn. Nu zijn onze meiden twee-eiig waardoor de karakters sowieso verschillen en ook qua uiterlijk vinden wij ze erg verschillend.

Ook weet je natuurlijk nooit hoe het leven loopt. Zo vertelt een een-eiige tweeling over hun onafscheidelijke jeugd, vriendinnen voor het leven. Totdat alles veranderde... Een van de zusjes is transgender en zal op een bepaalde leeftijd verder gaan als man. Nog altijd zijn ze een een-eiige tweeling maar dus zo verschillend. Hun leven wordt op z'n kop gezet maar ze zijn nu closer dan ooit.

Ik was ook erg onder de indruk van het verhaal van de geadopteerde Zuid-Koreaanse tweeling. Jarenlang leefden zij meer dan 7000 km van elkaar. Het ene meisje werd geadopteerd door een Engels gezin, de ander door een Amerikaans gezin. Ze wisten niet van elkaars bestaan, toch droomden het ene meisje altijd over haar zusje. Jaren laten hebben ze elkaar bij toeval via Facebook gevonden, Mooi he? Er was bij hun altijd al een gevoel dat er nog 'iemand' was.

Ik hoop ook echt dat onze meisjes vriendinnetjes voor het leven zijn. Ik zie al zoveel liefde tussen die twee: samen spelen, samen lachen, een eigen taaltje... Maar ook zie ik hun eigen ontwikkeling en hoop ik dat ze hun eigen keuzes zullen maken, wellicht met wat advies van zuslief. Maar laten ze vooral genieten van het leven: Life's more fun together. Bekijk dit grappige filmpje van Maud en Femm.

Heb je het programma gemist? Het is zeker de moeite waard om te kijken. Via deze link kan je de aflevering terugkijken.

Recent Posts
Archive
bottom of page