top of page

Mijn tweeling gaat naar school, en mama moet wennen!

Oh een tweeling, wat leuk! Dan hebben ze altijd elkaar. Dat is wat de meeste meerlingouders vaak te horen krijgen. Eerder zag ik daar niet altijd de voordelen van in, omdat ze dus ook altijd de aandacht samen moeten delen. Laat dat nou vaak reden van strijd zijn tussen mijn zoon en dochter. Jaloezie over alles en strijd over wie de onverdeelde aandacht krijgt van papa of mama.

Ze kunnen elkaar ook fantastisch vinden en elkaar overladen met liefde. Dat gaat al gauw over in ‘bargebieten’. Zo noemden mijn ouders (ik heb Friese roots) het altijd als het uit de hand dreigde te lopen tijdens het spelen. Nu kende ik eerlijk gezegd weinig strijd met mijn broer en zus. Ze zijn een flink stuk ouder dan ik en daarom kreeg ik alle aandacht als nakomertje. Ik hoefde niet te strijden voor aandacht, zoals mijn zoon en dochter nu. Waar eerder de nadruk op de strijd leek te liggen, breekt nu de tijd aan dat ze de voordelen ook ervaren van het tweeling zijn.

Afgelopen zomer zijn ze 4 jaar geworden en sinds kort gaan ze naar de basisschool. Ze gaan alweer hun vierde week in en eigenlijk gaat he