top of page

5x een échte tweeling

Je bent als tweelingouder natuurlijk elke dag bewust (en trots) dat je een tweeling hebt. Maar op sommige momenten besef je je weer even heel goed dat je een tweeling in huis hebt. '5x een échte tweeling' op een rij:

1. Onbewust hetzelfde doen. Vanochtend nog... loop ik bij Femm de kamer op, ligt ze nog heerlijk te slapen op haar buik, knietjes opgetrokken en handjes onder haar hoofd. In haar slaapzak ligt ze nog in dromenland, even is ze weer mijn kleine baby. Ik laat haar nog maar even liggen en loop naar de andere slaapkamer waar Maud ligt... En wat ik zie? Een meisje in precies dezelfde houding! Ik verbaas me daar dus echt over. Dat ik regelmatig zie dat ze hetzelfde bewegen, dezelfde houding aannemen.

2. Gebeurt iets bij de 1, dan ook bij de ander Vanochtend waren de meiden naar de kinderopvang en ze nemen allebei een rugzakje mee met hun spulletjes. We hadden (zoals meestal) haast en ik dacht dat 1 extra setje kleding in de tas van Femm wel voldoende zou zijn, mocht er eentje knoeien of doorlekken. Dat zal toch niet op een ochtendje bij allebei gebeuren? Wel dus! Eerst knoeit Maud met haar melk over haar kleren, en nog geen 5 minuten later ook Femm. En tsja, ik had maar 1 setje schone kleding meegegeven. Met als gevolg dat Maud een stoere jongensbroek aan had toen ik ze kwam halen haha. Ok, volgende keer toch maar twee setjes want he, we hebben een tweeling! Dit geldt bijvoorbeeld ook voor ziek zijn. Is 1 van onze meisjes ziek, dan weet je eigenlijk bijna zeker dat de ander binnen een paar dagen ook volgt.

3. 'Ik wil dat ook!'

'Ik ook' zijn zo'n beetje de eerste woorden die Maud en Femm zeiden. Want, wat mijn zus heeft wil ik ook en andersom... Zo mogen ze hier vaak kiezen wat ze op brood willen. Maud roept 'pasta' en we maken een broodje chocopasta. Femm komt later de keuken in en wil een broodje met kaas. Allebei lekker eten, zou je denken... Totdat Maud ziet dat haar zus iets anders op brood heeft en dan neemt ze geen hap meer en moet het ook een broodje met kaas worden. En het hele ritueel begint opnieuw wanneer we drinken gaan pakken, kleren aan doen of speelgoed gaan kiezen.

4. Samen staan we sterk Ok, ook tweelingen kunnen vaak flink ruzie maken. Maar och wat kunnen ze elkaar versterken wanneer het nodig is: is het even spannend als je bij nieuwe mensen op bezoek gaat? Vaak duurt dat niet al te lang, want je bent nu eenmaal samen. Moet je met mama mee maar wil je niet? Dan kan je als mama wel weglopen maar he, we zijn toch nog steeds samen dus wat maakt het uit? We lopen lekker de andere kant op! Heeft de ene straf, dan regelt de ander wel wat speelgoed in de hoek waar wordt nagedacht... Samen staan we sterk!

5. Elkaar aanvoelen Wanneer er echt iets aan de hand is; een zieke zus of wanneer er eentje erg hard valt, dan voelen ze direct aan dat het serieus is. Zo zat Maud laatst met haar vingertje ergens tussen, ze had erg veel pijn. Ik hield haar hand vast onder lauw water en zag in mijn ooghoek Femm lopen. Ik draaide om en zag dat ze het knuffeltje en de speen van Maud op het aanrecht had gelegd. Slik, dan krijg ik als tweelingmama wel even tranen in mijn ogen. Onvoorwaardelijk, de band tussen een tweeling.

Recent Posts
Archive
bottom of page