top of page

De Dag van de Leraar: wat doet waardering?

Afgelopen zaterdag was het De Dag van de Leraar. Ik las het net, op maandagmiddag 7 oktober en voel me licht gestresst. Ik heb vanochtend geen attentie meegenomen naar school. Met een ziek kind en een half ziek kind is het mij volledig ontgaan. Is dat een goed excuus? Nee, natuurlijk niet! Nota bene stond de juffrouw van mijn dochtertje afgelopen zaterdag, op De Dag van de Leraar, voor ons huis met een lieve beterschapskaart. De leerkrachten verdienen meer dan 1 dag in het jaar waardering dus in ieder geval zorg ik dat ze deze week die waardering ontvangen, een ziek kind of niet.

Wat doet waardering eigenlijk met een mens? Wanneer we geen waardering en erkenning van anderen krijgen, voelen we ons niet prettig en heeft effect op de gezondheid. Waardering en complimenten zijn onmisbaar in ons leven. Dit begint bij de ouders die complimenten geven aan hun kinderen. Maar niet alleen ouders, ook leerkrachten spelen een belangrijke rol in het waarderen van hun leerlingen. Maar andersom is minstens net zo belangrijk: leerkrachten hebben behoeften aan erkenning en waardering van ouders, collega's en hun managers. De vraag is: gebeurt dit voldoende en hoe zorg je dat de waardering altijd aanwezig is, ondanks de drukte van de dag en het tekort van leraren in het onderwijs?