top of page

De top 10 goede voornemens van een jonge tweeling

Regelmatig blogt tweelingpapa Jeroen over zijn leven met drie jonge kinderen. Deze keer schrijft hij de blog: goede voornemens of overmacht?


Art Rooijakers deed het, net als Beyoncé, Jennifer Lopez en Cristiano Ronaldo moest het natuurlijk weer overdrijven: als goede voornemen een tweeling 'nemen'.

Maar dan begint het natuurlijk pas, weten wij lotgenoten. Tegen de tijd dat zo’n tweeling er eenmaal is (bij ons is dat eind deze maand vijf jaar geleden), komt er weinig meer terecht van het verwezenlijken van goede voornemens.

Tijd om het eens om te draaien: wat nu als de tweeling zelf goede voornemens zou hebben? Ik deel een top 10:


10. Mijn broertjes niet meer slaan / knijpen / bijten of duwen

Of ze moeten echt iets stouts gezegd hebben, voor hebben gedrongen of fout gekeken hebben, of zomaar. Maar dat is overmacht.


9. Geen stroomkabels meer doorknippen of met watervaste stift op tafels kleuren

Of ik moet toevallig net héél nodig een doosje doorknippen boven de kerstverlichting. Of de watervaste stiften liggen heel 'onveilig' opgeborgen in de werktas van papa op zijn werkkamer. Maar dat is overmacht.


8. Mijn bord zonder zeuren of knoeien leegeten

Of er moeten echt mensonterende dingen op liggen zoals groenten, aardappelvariaties, vlees, vis of pastagerechten. Dan zou het wel eens kunnen voorkomen dat - geheel buiten onze schuld uiteraard - appelmoes tegen het plafond eindigt, gemiddeld drie bekertjes met inhoud per dag op de grond eindigen of we een gevecht starten met onze aardappelkroketvingers. Maar dat is overmacht.


7. Nooit door telefoongesprekken / videobelgesprekken van onze ouders praten Behalve als die langer dan 34 seconden duren natuurlijk of als papa en mama vertellen dat het heel belangrijke gesprekken zijn of dat ze (hoe schandalig) niet gezorgd hebben voor het juiste filmpje, drankje en afleidingskoekjes en snoep. Wij weten trouwens toch al prima waar al die zaken opgeborgen zijn. Maar dat is overmacht.


6. Mijn ouders nooit storen als die even op het toilet zitten

Behalve als papa na tien keer tegen de deur bonzen en trappen en ‘papaaaaaa!!!!!! Pahapaaaaaaaaa’ schreeuwen nog steeds weigert om de deur open te maken en belachelijke dingen antwoordt als ‘Ik kom over een minuutje’. Maar dat is overmacht.


5. Goed al onze tanden twee minuten poetsen met de elektrische tandenborstel, voordat papa of mama na-poetst

Behalve als papa het aandurft om met onze andere broer bezig te zijn, dan poetsen we gerust even de stoffen bank, onderkant van onze schoenen of de kat. Maar dat is overmacht.


4. We blijven met onze handen van het tv-scherm af

Behalve als onze handen vettig zijn van de saus of zoet broodbeleg zodra papa in de keuken staat. Dan wrijven wij het af aan dat scherm. Ontdekken ze toch vaak pas als de zon erop schijnt - wat is het behelpen dat we niet eens kunnen ‘swipen’ op dat grote ding -. Net als die barst in de linkerbenedenhoek. Maar dat is overmacht.


3. We luisteren altijd de eerste keer dat iets van ons gevraagd wordt

Behalve als mijn broertje het nog eens doet. Dan doe ik het ook nog eens, waarna er iemand lacht. Zonde om dan te stoppen en veel gezelliger om het samen nog eens een keer of tien te doen, zeker als het handstanden/koprollen of stoeipartijen op de bank zijn, niet? Maar dat is overmacht.


2. Als we ergens heen gaan, gaan we thuis eerst even naar de wc

Behalve als ons de wc op die plek ook erg interessant en het bezichtigen waard lijkt - vier keer in het eerste half uur per persoon -. Of we lekker even willen genieten van onze ouders die lichtjes in paniek zonder onze reservekleding op zoek zijn naar een toilet in de buurt ergens. Of dat we weer eens besloten hebben synchroon te willen poepen (herkenbaar tweelingprobleem?) met maar één wc beschikbaar. Maar dat is overmacht.


1. We delen al onze spullen, zonder te mopperen of ruziën daarover. Speelgoed genoeg, nietwaar?

Behalve als mijn broertje dat speciale bord, bekertje, dat ene specifieke playmobilpoppetje, auto, paw patrol figuurtje of favoriete filmpje op tv eerder dreigt te krijgen of daar ineens heel leuk mee speelt. Dan zou ik het uit zijn handen kunnen trekken, krijsen, een playmobil wagen mogelijk tegen zijn hoofd kunnen gooien. Maar, je raadt het nooit... dat is overmacht.


Benieuwd of Art, Cristiano of die anderen nog toekomen aan hun goede voornemens? Hoewel ik dat waarschijnlijk nooit te horen zal krijgen maar ja... dat is overmacht.


Jeroen Meens