top of page

Uiteten met een tweeling

Oh wat een prachtige dag! Uiteten met een tweeling

19.31 uur zondagavond…Een moeder met tranen in haar ogen, een echtpaar dat geen enkele moeite meer doet om hun irritatie te verbergen, drie kledingsetjes die in de dichtstbijzijnde kledingcontainer gegooid mogen worden, een hoorbare diepe zucht van de bedrijfsleider bij het verlaten van het pand, een serveerster met een verstuikte enkel, de rekening die al halverwege het toetje subtiel op tafel werd gelegd, een gezelschap dat in de ingang weer omdraait bij het geluid dat van onze tafel komt en zes andere gezelschappen die hoofdschuddend, mopperend onze kant op wijzen en een heuvel van stokbrood, pannenkoeken, frietensmurrie, placemats, plastic bestek en gesmolten ijs in een cirkel van vijf meter rondom onze tafel….

Dat was het eindresultaat van de onschuldige vraag: ‘Zullen we anders gezellig samen even gaan uiteten?’ Om andere tweelingvaders (en moeders) dezelfde hoge bloeddruk en andere ellende te helpen voorkomen een chronologisch overzicht van de ellende.

17.42 uur We betreden het kindvriendelijke (toen nog wel volgens hun website) restaurant, regelen twee kinderstoeltjes en nemen met zijn vijven plaats. Serveersters kijken bewonderend en begroeten ons hartelijk. Onze kinderen lachen op hun aller schattigst!

17.43 uur Bijna-kleuter Jippe huilt hartverscheurend, wil naast mama zitten

17.44 uur Nieuwe huilbui… Nee aan de andere kant

17.45 uur Vriendelijke serveerster brengt een fristi, biertje en een wijntje. Signaal voor de tweeling Jelte en Jurre om hun flesje water weg te gooien en boos te wijzen op onze glazen (waaronder het flesje fristi dat omgegooid is door een van de flesjes water)

17.50 uur Huilbui Jippe wanneer zijn nieuwe drinken nu eindelijk komt

17.51 uur Twee appelsapjes met rietje worden bezorgd en een nieuwe fristi, die gedeeltelijk over de tafel gaat omdat mijn vrouw Monique en ik rietjes proberen te vangen die de tweeling uit hun flesjes appelsap trekken. Jippe stoot onhandig flesje om.

17.52 uur We besluiten tot laatste redmiddel (best lang geduurd, toch?) en trekken de tas (plakkend van de fristi) open met daarin wat Toet-toetauto’s, twee locomotieven en een vliegtuig. Tweeling wil drinken. Nee toch niet. Flesje weg. Toch wel. Nee toch niet. Ik kijk Monique aan en we besluiten tot het menu en een kindermenu voor de kinderen… Mag het eten van de kinderen meteen bij het voorgerecht?

17.56 uur ‘Ik kan niet zolang wachten’ aldus onze ‘hangry’ bijna-kleuter. Ik leid hem af door de speelgoedauto in een ‘garage’ te parkeren (auto zingt vrolijk: “Ohhh wat een prachtige dag!....” ik twijfel er na een kwartiertje al aan….)

17.57 uur Ik was afgeleid. Jurre gooit vliegtuig weg onder een andere tafel. Vindt het erg grappig dat mijn vrouw hem corrigeert. Terwijl ik Monique onder een andere tafel zie kruipen (vlek in dat leuke blauwe jurkje) volgt Jelte het ‘goede’ voorbeeld van zijn broer. Jippe: ‘Ik heb hooooooonger’

.

18.12 uur De afgelopen vijftien minuten hebben we auto’s en vliegtuigen van de grond afgeraapt, zeventien keer gedreigd nu echt niks meer op te rapen, negentien keer uitgelegd dat het eten echt zo komt. Waarom hebben we in godsnaam een menu met een voorgerecht en nagerecht besteld?

18.14 uur Ik zweer dat ik een traan in een ooghoek bij mijn vrouw zag glinsteren voor ze in één teug haar wijn over de longen nam…. Valt hier tegen op te drinken? In de verte zie ik twee pannenkoeken met smarties aankomen en de serveerster een vreemde dans-move maken met haar linkerbeen. Dus dáár was dat vierde autootje, best een knappe afstand! Godzijdank vallen de pannenkoeken niet.

18.15 uur Huilbui Jippe terwijl mijn vrouw en ik pannenkoeken snijden. Waar blijft zijn eten nu?

18.21 uur Hoera, de voorgerechten staan op tafel, de tweeling peuzelt gretig aan hun pannenkoeken en Jippe speelt met de langste friet op zijn bord (een trein). Na wat gemompel over niet met eten spelen en de verrassing die bij het menu hoort als je goed eet komt ook het bakje met mayo nog en alles is compleet.

18.22 uur Ik maak de handen van Jurre schoon die het bakje met mayonaise te pakken heeft gekregen, terwijl Monique de mayonaise uit de haren van een huilende Jelte probeert te vegen. Jippe huilt dat hij mayonaise wil. De Toettoetauto zingt: “Oh wat een prachtige dag….” Ik neem een flinke teug van mijn bier…

18.36 uur Oh ja we hadden ook nog een hoofdgerecht besteld zie ik als ik van het vierde toiletbezoek met Jippe terug kom. Ruik ik nu ook een poepluier? Hee, er staat ook muziek aan in het restaurant. Dat had ik nog niet gehoord het afgelopen uur…

18.37 uur Jelte en Jurre willen echt geen pannenkoek als ze ons hoofdgerecht zien. Dát willen ze en wel NU! Stukjes pannenkoek worden uit protest wild om zich heen gegooid door Jurre. Ik corrigeer. Dat vindt Jelte enig die nu zijn stukjes de andere kant op gooit…. Mensen komen het restaurant binnen, maar draaien ook weer om bij een blik onze kant op.

18.58 uur Jippe heeft anderhalve friet op en vraagt wanneer de verrassing komt. Het echtpaar naast ons dat vertederd naar ons lachte bij binnenkomst oogt bozig en de man trapt geïrriteerd twee frieten en een Toettoetwagen terug onze kant op, de wagen zingt “Oh wat een prachtige dag”…. Buiten barst een flinke regenbui los. Volgens buienradar gaat de bui een uur duren, nee toch?